Konut fiyatları artacak mı, düşecek mi?

featured

Ankete göre, Konutder üyelerinin tamamı, önümüzdeki 6 ay içinde kredi faiz oranlarının artmayacağını öngörüyor. Üyelerin üçte biri faizlerin gerilemesini, üçte ikisi ise mevcut seviyelerde kalmasını bekliyor.

TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları ocak-mayıs döneminde yüzde 3.4 azalış gösterdi. Ancak ipotekli konut satışlarındaki düşüş daha belirgin olarak yüzde 58.7 olarak gerçekleşti.

Konutder üyelerinin yüzde 50’si önümüzdeki dönemde konut fiyatlarının stabil kalacağını düşünüyor. Fiyatların artacağını öngörenlerin oranı önceki döneme göre azalırken, fiyatların düşeceğini düşünenlerin oranı ise düşük seviyelerde kalmış durumda.

Maliyet artışı beklentilerinde de azalma gözlemleniyor. Üyelerin yüzde 22.7’si konut maliyetlerinde artış beklentisinin duracağını veya aynı kalacağını düşünüyor. Ancak çoğunluk, işçilik ve malzeme maliyetlerinde artış beklentisi içinde.

Konut üretim adetlerine ilişkin beklentiler ise genel olarak düşüş yönlü. Üyelerin yüzde 63.6’sı konut üretim adetlerinin sabit kalacağını, yüzde 36.4’ü ise azalacağını öngörüyor.

Satış tarafında ise, üyelerin çoğunluğu (yüzde 59.1) 1. el konut satış adetlerinde herhangi bir değişim olmayacağını düşünüyor. Geçmiş döneme göre azalış beklentisi düşerken, artış bekleyenlerin oranı artmış durumda.

Yabancıya satış adetleri ve kira beklentilerinde ise genel bir istikrar görülüyor. Yabancıya satışlarda herhangi bir artış beklentisi yokken, kiraların önümüzdeki 6 ay içinde artacağını düşünen üyelerin çoğunlukta olduğu görülüyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!