Kök maaş krizi böyle aşıldı | Zam netleşti… En düşük emekli maaşı ne kadar olacak

featured

Haziran ayında enflasyon aylık bazda yüzde 1,64, yıllık bazda yüzde 71,60 arttı. Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından SSK ev Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon kaynaklı artışları yüzde 24,73 oldu. Memur ve memur emeklilerinde ise toplu sözleşme ve enflasyon farkı ile beraber oran yüzde 19,31 olarak hesaplandı.

Emeklilerin maaş zamları kök maaş üzerinden uygulanıyor. Kök maaşı 8 bin liranın altındakilerin maaşında değişiklik olmadı. Bu nedenle refah payı ve en düşük emekli maaşı düzenlemesinin yapılması beklentisi doğdu. Diğer yandan bankalardan promosyonlara Temmuz ayarı getirildi.

En düşük emekli aylığı 2024 ocak ayından bu yana 10 bin TL olarak yatırılıyor. Kök maaşı 8 bin lira olan bir emekli yasa gereği 10 bin lira aylık oluyor. Kök maaşı 8 bin lira olan bir emeklinin eline geçecek para yüzde 24,73’lük zamma rağmen 10 bin lira olacak.

Ancak kök maaşı düşük olduğu için zamlı maaşı bile halen ödenen 10 bin TL’nin altında kalacak olan emekliler var. Maaşı 10 bin TL’nin altında kalacak emeklilerin durumunun ne olacağı konusunda sorular gündemdeyken, yeni düzenleme için hazırlık yapıldığı öğrenildi.

1.8 milyon kişinin maaşının değişeceği belirtilen çalışma ile ilgili detaylara Odatv ulaştı. Kulislerden edinilen ilk bilgilere göre, en düşük emekli maaşının 12 bin liraya çıkarılması planlanıyor.

Odatv’nin AKP kaynaklarından edindiği bilgilere göre Erdoğan’a sunulan senaryolar arasında üzerinde durulan ücretin 12 bin lira olduğu öğrenildi. Son kararın yine Erdoğan tarafından verileceği

KÖK MAAŞ NASIL HESAPLANIR?

SSK ile Bağ-Kur emeklileri kök maaşları e-Devlet üzerinden kısa sürede tespit edebiliyor.

SSK’dan emekli olan vatandaşların e-Devlet’e giriş yapıp arama kısmına 4A Emekli Aylığı yazdıktan sonra ilk bağlantıya tıklaması gerekiyor. Sonrasında gelen sayfada “Detay” kısmına tıklayıp gelen pencerenin en alt kısımlardaki “5510 Ek 19 Miktarı” ifadesinin yer aldığı yerdeki miktarı 10 bin liradan çıkarması gerekiyor. Böylelikle kök maaş ek ödeme dahil hesaplanmış oluyor.

Bağ-Kur emeklileri de e-Devlet’e üzerinden “4B Emekli Aylığı” aramasında çıkan ilk bağlantıya tıklamalı. Buradan gelen pencerede “4B Emekli Aylık Bilgilerinize ait barkodlu belge almak istiyorsanız tıklayın” sekmesini de tıkladıktan sonra gelen pencerede SGK’ya ait döküm açılacaktır.Sayfanın en altında “Ek Madde 19 İntibak Fark Tutarı” yazan yerin karşısındaki rakamları 10 bin TL’den çıkarıldığında kök maaş ek ödeme dahil bulunabiliyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!