Kimler borçlarını yapılandırabilecek? ’26 Eylül’ detayı

featured

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kararında, borç yapılandırması için kritik tarih 26 Eylül olarak belirlendi. Bu tarihten önce kullandırılan krediler, yapılandırma kapsamına girebilecek.

HANGİ KREDİ BORÇLARI YAPILANDIRILABİLECEK?

BDDK’nın kararına göre, 26 Eylül’den önce kullanılan krediler yapılandırılabilecek. Ancak yapılandırmaya başvurabilmek için anapara veya faiz ödemelerinin 30 günden fazla gecikmiş olması gerekiyor.

Yani, 26 Eylül tarihinden önce gecikmeye düşen krediler yapılandırma kapsamına alınacak. Borçluların yapılandırma talebi için 1 yıl içinde başvuru yapması gerekiyor.

HANGİ KREDİ KARTI BORÇLARI YAPILANDIRILABİLECEK?

Kredi kartı borçları için de benzer bir durum söz konusu. Yine 26 Eylül kritik tarih olarak belirlendi. Bu tarihten önce asgari ödemesi yapılmamış kredi kartları için yapılandırma imkanı sağlanacak.

Ancak birden fazla kredi kartı kullanımı durumunda, sadece tek bir kredi kartının borcu yapılandırılabilecek. Tüm kredi kartlarının toplam borcu bu kapsamda değerlendirilmeyecek.

26 EYLÜL SONRASI YAPILANDIRMA KAPSAMINDA MI?

BDDK, yapılandırma için 26 Eylül’ü milat olarak kabul etti. Bu tarihten sonraki borçların yapılandırma kapsamına alınıp alınmayacağı ise henüz netleşmedi.

BANKALAR, BDDK’DAN GÖRÜŞ İSTEYECEK

NTV’de yer alan habere göre, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve bankalar, borç yapılandırmasının detaylarını netleştirmek için bir araya geldiler.

TBB, yapılandırma ile ilgili soru işaretlerini gidermek için BDDK ve Merkez Bankası’ndan görüş alacak. Yakın zamanda TBB’nin, bankalara yapılandırma ile ilgili detaylı bir yazı göndermesi bekleniyor.

YAPILANDIRMA İLE İLGİLİ MERAK EDİLEN SORULAR?

– 26 Eylül’den sonraki borçlar yapılandırma kapsamına alınacak mı?

– 26 Eylül’de vadesi gelmeyen taksitler yapılandırılabilecek mi?

– Yapılandırılan kartların açık kalması zorunlu olacak mı?

– Yapılandırma sürecini başlatıp taksidini ödemeyenler için yeniden yapılandırma uygulaması olacak mı yoksa bu kişiler takibe mi düşecek?

60 AYA KADAR TAKSİT İMKANI

Kredi ve kredi kartı borçları 60 aya kadar taksitlendirilebilecek.

Kredi kartında her aya düşen taksit miktarı, ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenecek.

YAPILANDIRMA SONRASI KREDİ KARTI KULLANILABİLECEK Mİ?

Kredi kartında yapılandırılan meblağ dışında kalan bakiyenin kullanımı devam edebilecek.

Örneğin, 100 bin liranın borcun 50 bin lirası yapılandırıldı. Bu durumda kart sahipleri, kalan 50 bin liralık dilimi kullanabilecek.

Yapılandırılan borcun en az yarısı ödeninceye kadar ilgili bankadaki kredi kartı limiti artırılamayacak.

YAPILANDIRMADA FAİZ ORANI KAÇ OLACAK?

Yapılandırmada kullanılacak faiz oranı yüzde 3,11 olacak.

50 BİN TL’NİN ÖDEMESİ NE OLACAK?

50 bin liralık borcun 12 aya taksitlendirilmesi halinde toplam geri ödeme 64 bin lirayı bulacak. Aylık taksit tutarı 5 bin 340 lira olacak.

50 bin lira borcun 60 ay vade ile taksitlendirilmesinde de toplam ödeme 133 bin liraya ulaşacak. Aylık taksit ise 2 bin 228 lira olarak asgari ödeme tutarına eklenecek.

(Bu hesaplama yapılırken bankaların masraf alıp almayacağı bilinmediğinden dikkate alınmamıştır. Ayrıca bankalar çeşitli kampanyalar ile faiz oranını daha da düşük uygulayabilir.)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!