Birleşmiş Milletler öncülüğünde, Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin de katılımıyla 5+1 formatındaki gayriresmi Kıbrıs konulu konferans bugün Cenevre’de başlıyor.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Dujarric, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlediği basın toplantısında, toplantıların amacının “yakın gelecekte Kıbrıs sorununa kalıcı çözüm bulmak için tarafların ortak zemininin olup olmadığını belirlemek” olduğunu ifade etti.
Dujarric, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in konferansın ilk gününde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile ayrı ayrı görüşeceğini, akşam da delegasyon başkanları onuruna bir resepsiyon vereceğini iletti.
Guterres’in, Cumhurbaşkanı Tatar ile yerel saatle 16.00’da, Anastasiadis ile de 18.00’da görüşmesi bekleniyor.
Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin katılımıyla yarın BM Cenevre Ofisi’nde ilk toplantının yapılacağı bilgisini paylaşan Dujarric, Guterres’in daha sonra tüm taraflarla ikili görüşmeler yapacağını ifade etti.
Dujarric, Guterres’in konferansa ilişkin iyimser ya da kötümser nasıl bir beklenti içinde olduğu sorusuna ise “Genel Sekreter gerçekçi. Bu onun iyi bildiği bir konu. Daha önce müzakerelere de katılmıştı.” karşılığını verdi.
Konferansa KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Anastasiadis’in yanı sıra Kıbrıs’ta garantör ülke olan Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’den temsilciler katılıyor.
Türkiye’yi başında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bulunduğu bir heyet temsil edecek.
Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Rum kesimi ve Yunanistan’ın 53 yıldır müzakere edilen ancak başarısızlıkla sonuçlanan federasyon ısrarına karşın Ada’nın gerçeklerine uygun olan “iki devletli çözümün” masaya gelmesini istiyor.
Türkiye’nin garantörlüğü, Türk askerinin Kıbrıs’taki varlığı, KKTC’nin egemenliği ve siyasi eşitliğinin kırmızı çizgileri olduğunu ifade eden Kıbrıs Türk tarafı, bunlardan asla vazgeçilemeyeceğini her fırsatta vurguluyor.
Rum tarafı, bugüne kadar Kıbrıs meselesinin çözümüne fayda sağlamayan BM parametrelerinin değişmemesi gerektiği ve müzakerelerin bu temelde devam etmesi gerektiğini ileri sürüyor.
Öte yandan Rumlar, Türk tarafının Kapalı Maraş’ın tamamen açılmasına yönelik planlamalarını sona erdirmesi ve Doğu Akdeniz’deki Türk faaliyetlerini sonlandırması şeklindeki dayatmalarını, Avrupa Birliği’ni ve diğer uluslararası aktörleri arkasına alarak sürdürüyor.