Kazakistan’da ”Harf İnkılabı”

Kazakistan'da ''Harf İnkılabı''

Geçtiğimiz yıllarda (2017) Kazakistan’da kiril alfabesinden latin alfabesine geçiş karar kılınmış geçişin 2025 yılında tamamlanarak her alanda latin alfabesinin kullanılacağı bildirilmişti.

Kazakistan’da kullanılacak latin alfabesine son şekli verildi

Resim

Başbakan Askar Mamin Kazak alfabesinin Latin harfine çevrilmesi konulu Ulusal Komisyon toplantısına başkanlık etti. Kazak alfabesinin Latince olarak yeni bir versiyonunun bir taslağı sunuldu.

Hükümete göre, alfabenin 40’tan fazla çeşidinin yanı sıra sıra Kazak dilini ve klavyedeki harflerin sırasını yazmak için taslak kuralları da alındı.

“Geliştirilmiş alfabe, Latin alfabesinin temel sisteminde bulunan 31 karakteri içeriyor ve tamamen Kazak dilinin 28 sesini de kapsıyor.

Türkiye’de kullanılan 29 harften 27’si mevcut

Kazakistan’ın yeni latin alfabesi aynı zamanda bölgede Türk alfabesine en yakın alfabe olmuş olacak, 29 harf içinde bulunan ”C ve Ç” harfleri hariç 27 harf yeni Kazak Latin alfabesinde de mevcut.

Alfabenin geliştirilmiş hali Kazakçanın gelişimine yeni bir ivme kazandıracak ve modern akımlara uygun olarak modernleşmesine de katkıda bulunması bekleniyor.

Halk arasına yayma talimatı

Hükümet başkanı, Latin alfabesine dayanan gelişmiş Kazak alfabesi hakkında halk arasında geniş bir bilgi ve açıklama çalışması yapma talimatı verdi özellikle Türkçe ve İngilizce okumalar önerilirken Türkçe’ye eğilimin daha da artması bekleniyor.

Ayrıca Kazak alfabesinin yeni versiyonunun klavye düzeni de sunulmuştur.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!