Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) ve Kazakistan Sağlık Bakanlığı, koronavirüs aşısının hızlandırılmış kaydı, üretimi ve dağıtımı için bir işbirliği anlaşması imzaladı.
Rusya Vakfı, “RDIF ve Kazakistan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, hızlandırılmış kayıt prosedürü için bir işbirliği anlaşmasının imzalandığını ve ayrıca dünyanın ilk koronavirüse karşı tescilli aşısının üretim ve dağıtımını duyurdu” dedi.
İmza törenine RDIF Genel Müdürü Kirill Dmitriev ve Kazakistan Sağlık Bakanı Alexei Tsoi katıldı.
Kazakistan’ın düzenleyici otoritelerinin onayını aldıktan sonra, ülkede en az 2 milyon doz aşının üretilmesi için bir maddenin tedarikinin yanı sıra bir teknoloji transferinin yapılacağı bildirildi.
“RDIF ile Kazakistan Cumhuriyeti arasındaki anlaşma sayesinde, ülke nüfusu, kanıtlanmış ve iyi çalışılmış vektör platformunda oluşturulan, koronavirüse karşı yüzde 91’in üzerinde verimlilikle bir aşıya erişebilecek. Kazakistan’da piyasaya sürülecek Sputnik V aşısı lojistiği azaltacak Maliyeti ve aşıların kısa sürede tıbbi kurumlara tedariğinin sağlanması. Ayrıca ülkelerimiz arasında teknolojik, bilimsel ve tıbbi deneyim alışverişi genişleyecektir. “dedi.
Şu anda, faz III klinik araştırmalar Beyaz Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Venezuela ve diğer bazı ülkelerde ve ayrıca Hindistan’da Faz II-III’te gerçekleştirilmektedir. 50’den fazla ülkede 1,2 milyar doz Sputnik V aşısı için teklif var. Dış pazarlara tedarik edilecek aşı, RDIF’in Hindistan, Brezilya, Çin, Güney Kore ve diğer dört ülkedeki uluslararası ortakları tarafından üretilecek.
Sputnik V aşısının klinik çalışmasından elde edilen verilerin ikinci ara analizi, ilk enjeksiyondan sonraki 28. günde yüzde 91.4’lük bir etkinlik gösterdi, ilk enjeksiyondan sonraki 42. günde aşının etkinliği yüzde 95’ten fazlaydı.
Ağustos ayında, Rusya Sağlık Bakanlığı, Gamaleya Elektromekanik Tıp Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen COVID-19’un önlenmesine yönelik dünyanın ilk aşısını tescil ettirdi. Adı “Sputnik V” olan aşı, iyi çalışılmış ve doğrulanmış bir adenoviral vektör platformuna dayanmaktadır; bunun önemli faydaları güvenlik, etkililiktir ve uzun vadeli yan etkileri yoktur.
Kazakistan’da 2021’in başlarında koronavirüse karşı toplu aşılama planlanıyor
Daha önce, Kazakistan’ın 22 Aralık’ta Rus Sputnik V aşısının üretimine başlayacağı bildirilmişti .
Koronavirüse karşı Rus aşısının üretimine Karaganda ilaç kompleksinde başlanabileceği bilgisi verildi.