Katar Abraham Kavşağına Gelirse Hangi Yöne Sapar?

Katar Abraham Kavşağına Gelirse Hangi Yöne Sapar?

Prof. Dr. Sema Kalaycıoğlu, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü için kaleme aldığı yazısında, ABD’de gerçekleşen başkan değişiminden sonra, Trump’ın bıraktığı miras olarak nitelendirdiği ABD, İsrail ve dört Arap ülkesi arasında imzalanan “Abraham Anlaşmaları”ndan söz etti.

Kalaycıoğlu, “Trump Beyaz Saray’dan istese de istemese de bir ay içinde ayrılacak. Onun ABD demokrasisine ve ABD nin dünyadaki rolüne verdiği zarar büyük. Ama arkasında bırakacağı önemli bir miras var; Abraham Anlaşmaları”. ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Sema Kalaycıoğlu şöyle devam etti:

“Yani Orta Doğu’da İsrail ile Arap ülkeleri arasında oluşturulan uzlaşma zemini ve dört Arap ülkesinin imzalayarak, İsrail ile ilişkileri normalleştirme sürecine girmesi. Tabii Abraham anlaşmalarının maya tutması bölge ülkelerine ve İsrail’e bağlı. Ayrıca mevcut durum Biden yönetimin Orta Doğu’da izleyeceği stratejiden de etkilenecektir. İran ile JCPOA in ek maddelerle yeniden yürürlüğe girmesi ihtimali, belki şimdi İsrail ve dört Arap ülkesinin ilişkilerini güçlendirebilir. Türkiye’nin yaptırımlarla zorlanması da Abraham anlaşmalarının yaşam şansını arttırabilir. Hatta belli koşullarla Türkiye- İsrail ilişkilerinde de olumlu gelişmeler yaşanabilir. Şimdi Sudan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Fas’tan sonra, sırada Suudi Arabistan var. Umman sultanlığı, Mısır ve Ürdün İsrail ile zaten barışık. Suudi Arabistan’ın Mısır ile ilişkilerinin de düzelmiş olması yanı sıra, ortak endişeler, tehditler ve potansiyel projeler bu ülkeyi de Abraham katarına bindirebilir. Ama Orta Doğu’da bir ülke daha var ki onun bu katara katılması, birçok koşulun yerine gelmesine bağlı.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

 

 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!