17 günlük tam kapanma halkın hem psikolojisini hem de cebini vurdu. Salgın sebebiyle yürürlüğe giren yeni kısıtlamalar nedeniyle semt pazarları kapalıydı. Elde kalan ürün nedeniyle çiftçi isyan ederken yasal düzenlemeyle yeniden açıldı.
10 günün ardından tüm pazarların tek bir gün açık olması sebebiyle yaşanan yoğunlukta sebze ve meyve fiyatları da rekor kırdı.
Yaklaşık 300 bin Pazar esnafından 40-50 bin pazarcının tezgâhını açmadığı belirtildi.
Cumhuriyet’ten Ali Can Polat’ın haberine göre, yurttaş, kurulan semt pazarlarına akın ederken bazı tezgâhların önünde sıralar oluştu. Yüksek fiyatlara rağmen marketlerden daha uygun olduğu için pazarı tercih ettiklerini söyleyenler, pazardaki esnaf sayısının azlığından da şikâyet etti.
10 gün önceki pazarda 15 TL’ye sattığı domatesi 20 TL’ye sattığını söyleyen bir esnaf ise “Gece hallerdeki fiyatlar bizi şoke etti. Günlerce satıcı bulamadığı için ürünleri yerlere döken halciler, pazarlar açılınca ve bir gecede yoğunluk olunca fiyatları artırdılar. Biz de elimizdeki ürünler bitsin, yarına kalmasın diye tezgâh fiyatlarımıza çok yansıtmak istemedik ama yine de bir artış olmak zorundaydı” dedi.
Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Ali Karaca, hallerdeki fiyat artışını yoğunlukla ilişkilendirirken, Türkiye Halciler Federasyonu (TÜRKHAL) Başkanı Yüksel Tavşan ise bu fiyatların üreticinin ayakta kalmasını sağlayacak fiyatlar olduğunu, dengelenme için hallerin iki gün art arda açılması gerektiğini söyledi.
Pazarların bayram arifesinde açılması için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüştüklerini açıklayan TÜSPAF Başkanı Ali Karaca “15 Mayıs’ta haller kapalıyken üretici malı kime satacak? Pazarcı kimden mal alacak? Herkes tatildeyken pazarcı bu ürünleri kime satacak? Ayrıca yurttaşın asıl ihtiyacı da bayram öncesi oluşacaktır. Yetkililer konuyu aralarında görüşecekler. Durum pazartesi günü netleşecek.” İfadelerini kullandı.