Kan grubu “0” olanların Covid-19’a yakalanma riski daha düşük

Kan grubu “0” olanların Covid-19'a yakalanma riski daha düşük

Annals of Internal Medicine adlı bilimsel dergide yayımlanan Kanadalı bilim insanları araştırmasına göre, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ve kan grupları arasında bir ilişki mevcut.

225 bini aşkın kişinin incelendiği çalışmada, Covid-19 yakalanma riskinin 0 kan grubundaki insanlarda % 12; A, B, 0 ya da AB fark etmeksizin negatif kan gruplarına sahip olan kişilerin % 21 oranında daha düşük olduğu belirtildi.

Bununla birlikte, hem “0” hem de negatif kan grubuna sahip olan insanların ise koronavirüsten ölme riskinin % 13 ile 19 arasında daha düşük olduğu ortaya kondu.

Araştırmacılar, incelenen kişilerin kan gruplarının yüzde 36,3’ünün “A”, yüzde 4,5’inin “AB”, yüzde 14,9’unun “B” ve yüzde “44,3”ünün “O” olduğunu açıkladı. İstatistiksel analizlere, Covid-19 risk faktörünü artırabilecek diğer tüm değişken ve önceden bulunan hastalıklar gibi durumlar da dahil edildi.

İncelenen kan örneklerine sahip insanların bin 328’i şiddetli Covid-19 hastasıydı. Bu insanların büyük bir çoğunluğunun AB pozitif ve B pozitif hastalardan oluşuyordu.

Kanadalı bilim insanlarının yaptığı söz konusu çalışma daha önce Çin’de yapılan farklı bir araştırmanın bulgularını da doğruluyor.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!