Kamonet kadar büyük… Bir bina gibi görünüyor ama bakın ne işe yarayacak… Birlikte bakalım…

featured

İsviçre merkezli bir startup olan Energy Vault, sıkıştırılmış topraktan yapılmış 24 tonluk yüzlerce tuğlayı kaldırıp indirerek enerji depolayıp depolayamayacağımızı test ediyor. Bu amaçla Teksas’ta ve Şanghay’ın hemen kuzeyinde iki büyük tesisin temelini attı.

Fikir çok özetle şöyle: Tesisin vinçleri, yenilenebilir enerji üretiminin (Rüzgar ya da güneş enerjisi) fazla olduğu dönemlerde devasa tuğlaları tesisin üst seviyelerine kaldırarak büyük miktarlarda enerji depolayabiliyor. Otomatik sistem, güneşin ya da rüzgarın etkili olduğu saatlerde dev dev tuğlayı kaldırıyor. Bu tuğlalar örneğin her akşam tam enerji talebinin zirve yaptığı ancak güneş paneli çıktısının azaldığı; yani talebin yüksek, enerji arzının az olduğu anlarda tekrar aşağıya indirerek bu enerjiyi serbest bırakabiliyor.

Bu yerçekimi pilleri, yeşil enerji devrimiyle ilgili kritik bir soruna potansiyel bir çözüm öneriyor. Elektriğin yalnızca güneş ve rüzgar tarafından sağlandığı zamanlarda değil, ihtiyacımız olduğunda da mevcut olmasını sağlamak.

ASLINDA DEV BİR BATARYA

CNET’e göre aslında tuğlalarla dolu bina, enerjiyi yerçekimiyle depolayan dev bir batarya. Bu konsept eğer pratikte işe yararsa, enerji depolama maliyetini düşürürken elektrik şebekesinin dayanıklılığını ve sürdürülebilirliğini güçlendirebilecek.

Energy Vault’un yerçekimi depolama sistemi, konseptin işe yaradığını kanıtlamayı umuyor.

Şirket halihazırda İsviçre’deki genel merkezinin yakınında bir pilot sistem inşa etmiş ve önemli miktarda güç üretmiş. Ancak Çin’deki yeni tesis çok daha büyük. CNET’e göre 3.400 eve bir gün boyunca elektrik sağlamaya yetiyor. Bu arada Teksas’taki tesis, yakındaki bir enerji şirketine 36 megawatt saat kapasite sağlayacak şekilde tasarlanmış.

Çin’deki tesiste, su ve polimer karışımıyla yüzde 99 oranında sıkıştırılmış topraktan yapılmış tuğlalar kullanılıyor.

Şirket, saniyede 1.9 metre hızla indirilen her bir tuğlanın, en az yüzde 80’lik bir verimlilikle bir megawatt elektrik üretebileceğini söylüyor.

TEK YOL DEPOLAMA

Energy Vault CEO’su Robert Piconi, “Eğer fosil yakıtlardan giderek daha fazla vazgeçeceksek ve bunun yerine aralıklı yenilenebilir enerji üretimi kullanacaksak, bunu çözmenin tek yolu depolamadır” diyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!