Kadınların Yaşayabilmesi İçin HPV Aşısı Ücretsiz Olsun

Kadınların Yaşayabilmesi İçin HPV Aşısı Ücretsiz olsun !

HPV Virüsü Nedir?

İnsan papilloma virüsü, deri ve mukozal yüzeylerdeki bazal epitelyal tabaka hücrelerini enfekte eden bir DNA virüsüdür ve neden olduğu HPV enfeksiyonu, dünyada cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalıktır.

Çok seyrek olarak kaşıntı, ağrı ve kanama yapabilir. Siğiller bu enfeksiyonun görünebilir belirtileridir ve ancak % 30 olguda ortaya çıkmaktadır. Kalan % 70’lik bölümde ise virüsler vücutta saklı kalmakta ve herhangi bir belirti vermemektedir. Subklinik adı verilen bu belirtisiz formlar kadınlarda rahim ağzındaki hücrelerde ileride kansere dönüşebilecek değişimlere neden olabilirler. Rahim ağzı kanseri tanısı konmuş kadınların %95’inde HPV saptanmaktadır.

Kadınların Yaşayabilmesi İçin HPV Aşısı Ücretsiz olsun !

HPV Virüsü Belirtileri

Her HPV virüsü ile enfekte olan kişilerde belirti olması zorunluluğu yoktur.  Bazen virüs hiçbir zaman herhangi bir belirti vermeyebilir. En sık görülen belirti çoğunlukla genital bölgede ele gelen küçük ağrısız sert karnabahar tarzında lezyonlardır ki buna halk arasında siğil denir. Genital siğiller deride açık veya koyu kahverengi kabarıklıklar, kimi zaman lekeler halindedir. Tek olarak görülebileceği gibi birden fazla siğil yan yana karnabahar şekilde görünebilir. Siğiller kimi zaman et beni sanılır ya da hiç fark edilmez. Kaşıntı yapabilir ya da cinsel ilişki sırasında kanamaya yol açabilirler.
Virüs belirti verse de vermese de vücutta olduğu için başka kişilere bulaştırma ihtimali bulunuyor. Dolayısıyla HPV virüsünün ne zaman ve kimden bulaştığı belirlenemiyor. Genital siğiller ne kadar erken teşhis edilirse tedavisi o kadar kolay oluyor.

HPV Virüsü Kadınlar İçin Büyük Bir Tehdit

Amerikan Kanser Derneği’nin yıllık yayınladığı kanser raporuna göre, tıptaki tüm gelişmelere rağmen kanser vakalarındaki sayı ve ölüm oranlarında artış olduğu rapor edildi. Yapılan hesaplamalara göre, 2030 yılında dünyada kanserden ölen kadın sayısının 5.5 milyon olacağı hesaplandı ki, bu da Danimarka, Finlandiya, Norveç, Singapur gibi büyüklükteki ülkelerin nüfusuna eşdeğerdir.

Her yıl dünyada 250 bin kadın Rahim ağzı kanseri sebebiyle hayatını kaybediyor. HPV aşısı ile bu ölümler çok yüksek oranda engellenebilir. Ama Türkiye’de 3 doz HPV aşısı 2000 TL ve herkes bu aşıya erişemiyor. Ayrıca, HPV aşısı sadece rahim ağzı kanserini değil, toplam 7 farklı kanser türünü önlüyor.

Kadınların Yaşayabilmesi İçin HPV Aşısı Ücretsiz olsun !

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!