İzmir’in Yunan işgalinden kurtuluşu kutlanıyor

İzmir'in Yunan işgalinden kurtuluşu kutlanıyor

İzmir, Mustafa Kemal Atatürk kumandasındaki Kuvayı Milliye güçlerinin Büyük Taarruz harekâtı ile ilerleyerek 96 yıl önce bugün, 9 Eylül 1922’de şehre girmesiyle Yunan işgalinden kurtuldu.

Milli Mücadele’nin yürütüldüğü en önemli şehirlerden İzmir, Yunan ordusu tarafından 15 Mayıs 1919’da işgal edildikten sonra Kurtuluş Savaşı tarihinin önemli aşamalarına tanıklık etti.

İzmir’in kurtuluşunun 96. yıldönümü kutlamaları şehirde sabah saatlerinde başlayan etkinliklerle başladı.

Türk Ordusu’nun 9 Eylül 1922’de kente girdiği güzergâhı kullanarak Basmane Karakolu önünden Cumhuriyet Meydanı’na kadar süren Zafer Yürüyüşü’ne binlerce İzmirli katıldı.

Muharrem İnce de kutlamalara katıldı

Yürüyüşe İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanı sıra 24 Haziran seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Cumhurbaşkanı adayı ve eski Yalova milletvekili Muharrem İnce ile diğer bazı milletvekilleri, belediye başkanları, iş dünyası ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.

Yürüyüşte İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı 350 metre uzunluğundaki Türk bayrağı da taşındı, yürüyüşe İzmir Büyükşehir Belediyesi bandosunun eşlik etti. Yürüyüşün ardından, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk anıtına çelenk bırakıldı.

İzmirliler Türk ordusunun kente girdiği tarihi güzergahı izleyerek Gaziler, Anafartalar ve İkiçeşmelik caddeleri üzerinden Cumhuriyet Meydanı’na ulaştı. Marşlar eşliğinde ilerleyen korteje çevredeki vatandaşlar da alkışlarla destek verdi.

Fener alayı ve Haluk Levent konseri düzenlenecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği kutlamalar gün boyu sürecek, etkinlikler kapsamında konser ve gösteriler yapılacak.

Saat 17.00’de Süvari Birlikleri’nin Cumhuriyet Meydanı ile Gündoğdu Meydanı arasındaki yürüyüşünden sonra Solo Türk ve Türk Yıldızları İzmir semalarında gösteri sunacak.

İzmir Büyükşehir Bandosu eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’ndan hareket edecek Fener Alayı, marşlar eşliğinde Gündoğdu Meydanı’na kadar ilerleyecek. Saat 21.00’den itibaren ise Haluk Levent ve Olten Filarmoni Orkestrası sahne alacak. Gece, İzmir Marşı eşliğinde lazer ve ışık gösterileriyle devam edecek.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!