“İzmir’in Çernobili” İçin Durma Eylemi Yapıldı

IZMIR'IN GAZIEMIR ILCESINDEKI, HALK ARASINDA 'IZMIR'IN CERNOBIL'I OLARAK BILINEN VE YILLAR ONCE KAPATILMASINA RAGMEN TOPRAGA GOMULEN RADYOAKTIF MADDELER NEDENIYLE RISK OLUSTURAN ESKI KURSUN FABRIKASINA DIKKAT CEKMEK AMACIYLA 'DURMA EYLEMI' GERCEKLESTIRDI.(FOTO: HANDE NAYMAN / IZMIR DHA)

İzmir Gaziemir’de, halk arasında “İzmir’in Çernobili” olarak bilinen ve yıllar önce kapatılmasına rağmen toprağa gömülen radyoaktif maddeler nedeniyle risk oluşturan eski kurşun fabrikasına dikkat çekmek amacıyla “durma eylemi” yapıldı.

“İzmir’in Çernobili” olarak bilinen ve yıllar önce kapatılmasına rağmen toprağa gömülen radyoaktif maddeler nedeniyle risk oluşturan, 2013’te bu nedenle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 5.7 milyon TL ceza kesilen Gaziemir’deki eski kurşun fabrikası, risk oluşturmaya devam ediyor.

Tehlikeye dikkat çekmek amacıyla Gaziemir Belediyesi öncülüğünde her cuma günü düzenlemesi amaçlanan durma eyleminin ilki, bugün gerçekleştirdi. 11 dakikalık eylem sonrası Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda açıklama yaptı. Başkan yaptığı açıklamada “Aslında bugün sözün bittiği noktadayız. 2007 yılında tespit edilmiş olan ve Türkiye’de kullanılmayan, europium 152 ve 154 izotoplarının kaçak bir şekilde Türkiye’ye getirilip buradaki kurşun fabrikasına gömüldüğünü öğrenmemizin üzerinden 14 yıl geçti. 2 yıldır belediye başkanı olarak buradaki tehlikeyi dile getirdim. Geldiğimiz noktada maalesef ki hiçbir adım atıldığını görmüyoruz” sözlerini söyledi.

Tehlike çok büyük

Bölgenin temizlenmesi için bilim insanlarıyla görüşmelerde bulunduğunu söyleyen Belediye Başkanı, “Buradaki atıkların normal değerlerin 219 katı yüksek olduğu tespit edilmiş durumdadır. Her gün yeni yeni şeyler öğreniyorum. Tehlike çok büyük. Bu atıkların nasıl getirildiğini biz bilmiyoruz ancak fabrika sahipleri çok iyi biliyor. Buraya devletin el koyması gerekiyor. Bilimsel yöntemlere göre burası temizlenmeli. Buradaki vatandaşlarımızın sağlık sorunları olduğunu biliyoruz. Bundan sonra her cuma 11 dakika burada durmaya devam edeceğim. Burası temizleninceye kadar söz veriyorum” dedi.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!