İyi ki doğdun Ara Güler

featured

 

16 Ağustos 1928 yılında doğan dünyaca ünlü Türk fotoğrafçı Ara Güler’in bugün doğum günü. Usta fotoğrafçı aramızda olsaydı bugün 95 yaşında olacaktı. Işıklar içinde uyu, Ara Güler.

Ara Güler kimdir?

16 Ağustos 1928 tarihinde İstanbul’da doğdu. Lise yıllarında Muhsin Ertuğrul Tiyatrolarına devam etti. Tiyatroya tutkusu vardı; oyun yazarlığı ve yönetmenliği yapmak çok istiyordu. 1950 yılında gazeteciliğe başlarken İstanbul İktisat Fakültesi’nde eğitimine devam ediyordu. 1953’te Henri Cartier-Bresson ile tanışarak Paris Magnum Ajansı’na katıldı. İngiltere’de yayımlanan “Photography Annual Antolojisi,” onu dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl ASMP’ye (Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği) tek Türk üye olarak kabul edildi. 1962’de Almanya’da çok az fotoğrafçıya verilen “Master of Leica” ünvanını kazandı. Sanat ve sanat tarihi konularındaki fotoğrafları ABD’de Time-Life, Horizon ve Newsweek kitap bölümlerince ve İsviçre’de Skira Yayınevi tarafından kullanıldı. 1971’de Lord Kinross’un “Hagia Sophia” (Ayasofya) kitabının fotoğraflarını çekti. Yine Skira Yayınevi’nce Picasso’nun 90. yaş günü için yayımlanan “Picasso Metamorphose et Unité” adlı kitap için Picasso’nun foto-röportajını yaptı. Yine aynı yıl Yavuz zırhlısının sökülmesini konu alan “Kahramanın Sonu” adlı bir belgesel film çekti. 1979’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin “Foto Muhabirliği” dalındaki birincilik ödülünü aldı. 1980’de fotoğraflarının bir kısmı Karacan Yayıncılığın bastığı “Fotoğraflar” adlı kitabında basıldı. 1986’da Hürriyet Vakfı’nca basılan Prof. Abdullah Kuran’ın yazdığı “Mimar Sinan” kitabını fotoğrafladı. Aynı kitap 1987’de “Institute of Turkish Studies” tarafından İngilizce olarak yayınlandı. 1989’da “Ara Güler’in Sinemacıları” adlı kitabı basıldı. 1991’de Dışişleri Bakanlığı için Halikarnas Balıkçısı’nın (Cevat Şakir Kabaağaçlı) “The Sixth Continent” adlı kitabını fotoğrafladı. Bu arada bütün dünyayı gezerek foto-röportajlar yaptı. İsmet İnönü, Winston Churchill, Indira Gandhi, John Berger, Bertrand Russell, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, Imogen Cunningham, Salvador Dali, Picasso gibi birçok ünlü kişi ile röportajlar yaptı ve fotoğraflarını çekti. En ünlüsü fotoğrafçılara poz vermeyen Picasso röportajıydı. Yıllarca üstünde çalıştığı Mimar Sinan yapıtlarının fotoğrafları 1992’de Fransa’da, ABD ve İngiltere’de “Sinan, Architect of Suleiman the Magnificent” adlı kitabı yayımlandı. Aynı yıl “Living in Turkey” adlı kitabı İngiltere, ABD ve Singapur’da “Turkish Style” başlığıyla, Fransa’da “Demeures Ottomanes de Turquie” adıyla yayımlandı. 1994’te “Eski İstanbul Anıları,” 1995’te “Bir Devir Böyle Geçti,” “Yitirilmiş Renkler ve Yüzlerinde Yeryüzü” fotoğraf kitapları yayımlandı. Ara Güler’in fotoğrafları Paris Ulusal Kitaplık’ta, ABD’de Rochester George Eastman Müzesi’nde Nebraska Üniversitesi Sheldon Koleksiyonu’nda bulunuyor. Köln Museum Ludwig’de Das Imaginäre Photo Museum’da fotoğrafları sergileniyor.’

Kariyeri sayısız başarılarla dolu Ara Güler 17 ekim 2018 aramızdan ayrılırken, Şişli Ermeni mezarlığında toprağa verilmiştir. 

Ara Güler’in çektiği bazı ünlülerin önemli fotoğrafları.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!