Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, TBMM’deki bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, ekonomik krizin sebeplerini ortaya koydu. Yapısal reformlara değinerek konuyla ilgili rakamları da paylaşan Tatlıoğlu, 2019 bütçesi için çeşitli eleştirilerde bulundu.
“BU BÜTÇENİN BİR KİMLİĞİ YOK”
“Bu bütçenin %83’ü personel ve transfer harcamasıdır. Enflasyon dikkate alındığında yatırımları %38 düşüren, Bu bütçe, büyüme bütçesi midir?” diye soran Tatlıoğlu, “Bu bütçenin bir kimliği yok. Bu bütçenin matematiği yok. Bu bütçenin Türkiye ekonomisinin geldiği noktaya net bir cevabı yok.” ifadelerini kullandı.
2002’DEN BUGÜNE…
Geçmiş dönemlerle bugünü karşılaştıran Tatlıoğlu, konuyla ilgili bir takım rakamlar da paylaştı. Tatlıoğlu, “Toplam borca, toplam açığa baktığımızda Türkiye’nin2002 yılında toplam borcun milli gelir oranı %107,4 iken bugün %145,3’ tür. 2002’de %54 olan dış borçların GSYH’ya oranı, 2008’ de %36’ya düşmüştür. Doğrudur. Fakat bu oran bugün, %63 seviyesine çıkmıştır.” dedi.
TÜRKİYE EKONOMİSİ BÜYÜRKEN CARİ AÇIK, DARALIRKEN BÜTÇE AÇIĞI ARTIYOR
Türkiye’nin sorunlarıyla yüzleşmesi gerektiğini belirten Tatlıoğlu, yapısal tıkanmadan da bahsederek şöyle dedi:
“Bütçe dengesindeki bozulma artarak devam etmektedir. Geçen yıl eylül ayında %11 olan kamunun borçlanma faiz oranı bugün %25’tir.Türkiye 2008’de yakaladığı 10.600 dolarlık kişi başı milli geliri bir daha yakalayamamıştır. Türkiye 2002’de dünyada en yüksek faizi ödeyen ülkelerin başında geliyordu, kendi çizgisinde en yüksek faize sahip dördüncü ülkeydi, bugün ikinci ülke. Geldiğimiz noktada Türkiye büyürken cari açık, daralırken bütçe açığı ikilemine yeniden saplanmıştır.
DIŞ GÜÇLER
Ekonominin bugün geldiği noktanın adı: Açıkça ifade edelim, Sayın Durmuş Yılmaz’ın ifadesiyle ‘yapısal tıkanmadır’.
Türkiye’yi yöneten irade gerçeklere hâkimiyetini kaybetmiştir. Türkiye’ de ciddi bir yönetememe sorunu vardır. Geldiğimiz nokta bunun sonucudur. Ekonomi yönetimi zamanın ruhunu kavramaktan uzaktır.
Diğer siyasiler bir tarafa ama ekonomiyi yönetenlerin ‘Türkiye küresel saldırı altındadır’, iddiası sorunu perdelemekten başka bir amaç taşımamaktadır.
Yetkililerin, Londra’da, New York’ta, Singapur’da muhataplarına söylemedikleri şeyleri gelip de Türkiye’ de seslendirmeleri toplumumuzun aklına itibar etmedikleri anlamına gelmektedir.”
VERGİ SİSTEMİ: HERKES EŞİTTİR AMA BAZILARI DAHA EŞİTTİR
Son olarak hükûmetin getirdiği ağır vergi yüküne de değinen Tatlıoğlu, “Bütçenin gelir tarafında, vergi sistemimiz George Orwell’ın Hayvanlar Çiftliği’ne benziyor. Herkes eşittir ama bazıları daha eşittir .Farklı kesimlere ayrıcalıklar tanınmıştır.
2017’de yapılan bir araştırmaya göre, 94 ülke arasında vergi sistemi en karmaşık ülke Türkiye’dir. Mali mevzuatta yapılan değişiklikler artık yasalara sığmamaktadır. Vergi sistemi artık çaresizdir. Yasalar da kimliğini yitirmiştir.” dedi.