İşte Putin Biden görüşmesinin özeti

İşte Putin Biden görüşmesinin özeti
  • Liderlerin görüşmesi Moskova saatiyle yaklaşık 18.08’de, Washington saati ile 10.00’da başlayarak 2 saat 1 dakika süren Video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen görüşmeye dair ilk açıklama Beyaz Saray’dan geldi. Açıklamada,, Biden’ın ABD ve Avrupalı müttefiklerinin, Rusya’nın Ukrayna sınırına yaptığı askeri yığınaktan dolayı duyduğu derin endişelerini dile getirdiği belirtildi.
  • “Biden, askeri saldırganlık durumunda ABD ve müttefiklerinin güçlü ekonomik yaptırım ve diğer önlemlerle karşılık vereceğini açıkça belirtti. Biden, Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği desteği yineledi ve gerilimi azaltma ve diplomasiye dönüş çağrısında bulundu” ifadeleri kullanıldı.
  • Putin ve Biden’ın stratejik istikrara dayalı ABD-Rusya diyaloğu, siber zorbalık ve İran konularını da ele aldığı bilgisi paylaşıldı.
  • Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden’in video konferans yöntemiyle gerçekleştirdiği 2 saat 1 dakika süren görüşmesine yönelik yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Biden ile Putin’in Haziran 2021’de Cenevre’de düzenlenen Rusya-ABD zirvesinin sonuçlarının uygulanmasını ele aldığı belirtildi. Açıklamada, “Rusya ile ABD arasında ortaya çıkan ikili ilişkiler ve diğer sorunlar dikkate alındığında en üst düzeyde varılan anlaşmaların tutarlı bir şekilde uygulanmasının ve Cenevre ruhunun korunmasının önemine dikkat çekildi. Bu bağlamda Başkanlar, İkinci Dünya Savaşı sırasında iki ülkenin ittifakına değindi. O dönem yapılan fedakarlıkların unutulmaması gerektiğini ve ittifakın bugünün gerçeklerinde temaslar kurmak ve birlikte çalışmak için örnek teşkil etmesi gerektiğini vurguladılar” denildi.
  • Putin ve Biden’ın Ukrayna’nın doğusundaki gerilimi görüştüğü aktarılarak, “Görüşmede ağırlıklı olarak Ukrayna’nın iç kriziyle ilgili sorunlar ve barışçıl bir çözümün tartışmasız temeli olan 2015 Minsk anlaşmalarının uygulanmasında ilerleme kaydedilmemesi yer aldı. Rusya Devlet Başkanı bazı örneklere yer vererek Minsk anlaşmalarının ve Normandiya formatında varılan anlaşmaların Kiev yönetimi tarafından tamamen ortadan kaldırılmasını amaçlayan Kiev’in yıkıcı tutumundan bahsetti ve Kiev’in Donbass’taki provokasyonları konusunda ciddi endişelerini dile getirdi” ifadeleri kullanıldı.
  • Putin’in görüşmede NATO’nun doğuya doğru genişlememesi ve silah sistemlerinin Rus sınırlarına konuşlandırılmaması konusunda garanti istediği vurgulandı.
  • Kremlin’e göre Putin, Biden’a Ukrayna özelinde mevcut gerilim için tüm suçu Rusya’ya yüklemenin büyük bir yanlış olduğunu iletti. Putin, Rusya’ya yönelik yaptırımların kaldırılması çağrısında bulundu.

Öte yandan, Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı Mihail Podolyak, ABD ve Rusya Federasyonu başkanları Joseph Biden ve Vladimir Putin arasındaki görüşmelerde yapılan açıklamaların üslubunun Ukrayna lehine olduğunu söyledi.

Biden, Putin ile görüşmesinin ardından İngiltere ve bazı Avrupa ülkelerinin liderleriyle ile zirve görüşmelerinin sonuçlarını tartışacak. Biden’ın Putin ile yaptığı görüşmenin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşme niyetinde olduğu öğrenildi. 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!