İşte 4 Partinin Anayasa Taslağı ile İlgili Olayların Akışı

İşte 4 Partinin Anayasa Taslağı ile İlgili Olayların Akışı

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, 4 Parti birlikte kamuoyundan habersiz 4 ay yürüttükleri Anayasa çalışmaları hakkında Artı TV’de bilgi verdi. Böylece Kaboğlu, İYİ Parti, CHP, HDP ve Saadet Partisi, birlikte Anayasa çalışması yaptıklarını dördüncü kez açıklamış oldu.

Kaboğlu’nun Artı TV’deki söyleşisinden önce Anayasa çalışmaları hakkındaki açıklamaları kronolojik olarak hatırlayalım;

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve daha önce bu anayasa çalışması ile ilgili bir çok açıklama yapmış olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptıkları çalışmayı inkar etseler de, daha önce çeşitli medya kuruluşlarında yaptıkları anayasa çalışması konusundaki açıklamaları ortadan kaldırmak mümkün değil. Bu da, bugün inkar etseler de İYİ Parti’den konuyu gündeme getirdiği için ihraç edilen Prof. Dr. Ümit Özdağ’ın haklı olduğunu ortaya koyuyor. Her ne kadar medyada sürekli anayasa taslağı ile ilgili iddialar “Ümit Özdağ’ın anayasa iddiaları” başlığı ile verilse de aslında konuyu en son gündeme taşıyan Prof. Dr. Ümit Özdağ olmuş. Aşağıda kronolojik sıra ile CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve HDP tarafından hazırlanan anayasa taslağı/çerçevesi ile ilgili haberleri okuyabilirsiniz.

1  Haziran 2018‘de Cumhuriyet Gazetesi’nden İklim Öngel’e açıklama yapan Kemal Kılıçdaroğlu, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu başkanlığında ve Millet İttifakı’nı oluşturan partilerin katılımı ile bir anayasa çalışmasının yapıldığını ve ellerinde bir döküman oluştuğunu açıklamıştır.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Gazetesi’nden İlkim Öngel’e verdiği demeçte “Seçim öncesi Millet İttifak’ını oluşturan partilerin anayasa değişikliğinde hangi ilkelerde uzlaşabileceğinin çalışması yapıldı. Bu çalışmayı yapanların başında İbrahim Kaboğlu vardı. Dolayısıyla bizim hazırlığımız Muharrem İnce’nin cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra başlamayacak. Daha önce başladı zaten hazırlığımız. Bu ilkeler çerçevesinde anayasa çalışması yapılacak. Üç aşağı beş yukarı bir mutabakat metni şu anda elimizde var.” ifadelerini kullanmıştır. İlgili demeç linki aşağıdadır.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/chpde-parlamenter-sisteme-donus-plani-988018

İşte Anayasa Taslağı ile İlgili Olayların Akışı

İlkim Öngel ile yaptığı röportajdan hemen bir gün sonra;

Kılıçdaroğlu,  2 Haziran 2018’de, Çorum ve Amasya gezisinden dönerken SÖZCÜ Gazetesi muhabiri Başak Kaya’nın sorularını yanıtlarken benzeri açıklamayı tekrar yapmıştır.

2 Haziran 2018‘de Sözcü gazetesinden Başak Kaya’ya yaptığı açıklamanın linki aşağıdadır

https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/millet-ittifakinin-anayasasi-hazir-2444284/

21 Haziran 2018’de Kemal Kılıçdaroğlu TELE 1 TV’de Prof. Dr. Emre Kongar’ın konuğu olmuş, ilgili anayasa çalışması hakkındaki açıklamasını üçüncü kez yinemeliştir.

21 Haziran 2018: TELE 1 TV’de Prof. Dr. Emre Kongar’a açıklamalarda bulunan Kemal Kılıçdaroğlu, “CHP’de parlamenter sisteme dönüş planı” başlığı ile Millet İttifakını oluşturan CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin Anayasa taslağı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu başkanlığında bir heyet tarafından hazırlandı.” açıklamalarını yinelemiştir.

 

Bu anayasa taslağı veya fikirler çerçevesinin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalması durumunda açıklanması planlanmıştır. Ancak Erdoğan seçimleri ilk turda kazanınca taslak açıklanmamış ve adeta yok sayılmıştır. Ta ki;

28 Haziran  2019– Birgün Gazetesi-Uğur Koç, bir özel haber yazarak konuyu tekrar gündeme getirene kadar. Uğur Koç şöyle demektedir- Dört partinin ‘ortak paydaları’  hazır. Haberde  “24 Haziran 2018’de milletvekili ve cumhurbaşkanlığı genel seçimleri öncesinde, Anayasa hukukçusu CHP Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu başkanlığında bu dört partinin  hukukçu kurmaylarının oluşturduğu heyetin hazırladığı “Ortak Paydalar Raporu” yeniden partilerin genel merkezlerinin önünde. Ankara kulislerinden aldığımız bilgilere göre söz konusu rapor üzerinden CHP, HDP , İYİ Parti ve Saadet Partisi arasında görüşmeler sürüyor.  Raporun ilk mutabakat metni olarak kamuoyuyla paylaşılmasına ilişkin ilk adımın, iktidarın  Meclis’e sunmaya hazırlandığı yargı  paketinden sonra atılması ihtimal dahilinde olsa da  henüz somut bir zamanlamaya karar verilmiş değil.

https://www.birgun.net/haber/dort-partinin-ortak-paydalari-hazir-260073

28 Haziran 2019– Prof. Dr. Ümit Özdağ, Birgün gazetesinden Uğur Koç ile görüşmüş ve bu haberin nereden çıktığını, anılan dönemde kendisinin İYİ Parti Genel Başkan yardımcısı olduğunu ve böyle bir anayasa taslağından haberinin olmadığını söyleyince Uğur Koç haberin kaynağının Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu olduğunu açıklamıştır.

28 Haziran 2019- Prof. Dr. Ümit Özdağ, bunun üzerine İYİ Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray ile görüşmüş, böyle bir çalışmadan haberinin olup olmadığını sormuştur. Aytun Çıray haberinin olmadığını ifade ederek “sorayım” demiş ve sonra görüşmelere İYİ Parti adına Ahmet Kamil Erozan’ın katıldığını teyid ettiğini Ümit Özdağ’a ifade etmiştir. Bu konuda Aytun Çıray’ın Yeni Şafak gazetesinde 14 Kasım 2020 tarihinde çıkan açıklaması aşağıdadır.

https://www.yenisafak.com/gundem/iyi-parti-adina-erozan-katildi-3575067

İşte Son Günlerin Gündemi: Anayasa Taslağı Olayların Akışı

Temmuz 2019– Ümit Özdağ-İbrahim Kaboğlu  ile  TBMM’de görüşmüşlerdir. Kaboğlu, Özdağ’a anayasa komisyonu çalışmaları ile ilgili bilgi vermiştir.

Ağustos 2019– İbrahim Kaboğlu “Anayasa Demokrasi Çalışması Yol Haritası” 1 sayfa, “Anayasa Uzlaşma Metni” 4 sayfa, “Uzmanların Katılımıyla CHP-HDP-İYİ Parti ve Saadet  Partisi Temsilcileri Tarafından Hazırlanan Çerçeve Metin ( 13 Ocak 2018-7 Mayıs 2018) İnsan Haklarına Dayanan Demokratik Hukuk Devleti İçin Anayasal İlkeler” 25 sayfalık metni Ümit Özdağ’a teslim etti. İbrahim Kaboğlu, Özdağ’a teslim ettiği belgelerin aynılarını Ahmet Kamil Erozan’a teslim ettiğini ifade etti.

Sonbahar 2019– İbrahim Kaboğlu CNN Türk’te Hande Fırat’ın programında CHP-HDP-İYİ  Parti ve Saadet Partisi tarafından yapılan ortak anayasa çalışmasını teyit ettmiştir.

Sonbahar 2019’de Meral Akşener, İbrahim Kaboğlu’nun etki ajanı olduğunu, böyle bir anayasa taslak çalışmasına İYİ Parti’nin katılmadığını  milletvekili ve divan üyelerine açıkladı. İbrahim Kaboğlu’nu Kemal Kılıçdaroğlu’na şikayet edeceğini söylemiştir.

10 Kasım 2020, Ümit Özdağ ,Cumhuriyet Gazetesi’nden İpek Özbey ile gerçekleştirdiği söyleşide CHP-İYİ Parti-Saadet ve HDP anayasa taslak çalışmasının yapıldığını açıklamıştır.

İşte Anayasa Taslağı ile İlgili Olayların Akışı

 

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/prof-dr-umit-ozdag-anayasa-hazirlamislar-1789802

11 Kasım 2020- Prof. Dr. Ümit Özdağ,  Ağustos 2019’de  İbrahim Kaboğlu’dan aldığı anayasa taslağını TBMM’de düzenlediği bir basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaştı.

https://www.youtube.com/watch?v=CWlGtnbU7dk&feature=youtu.be

12 Kasım 2020– Meral Akşener, ne CHP ile ne Saadet Partisi ile ne HDP ile ne de AKP ile bir anayasa çalışması yapmadıklarını söyledi ve Ümit Özdağ’ın akıl sağlığını sorgulamıştır!

https://www.haberler.com/meral-aksener-hicbir-parti-ile-anayasa-calismamiz-13732168-haberi/

Ümit Özdağ, CHP-HDP-İYİ Parti ve Saadet Partisinin anayasa taslağı hazırlamak için çalışma yaptığını söylerken “Ancak AKP ile ortak anayasa çalışması yapıldığını Genel Sekreter Uğur Poyraz Ankara’da sağda solda söylüyor. Doğru mu diye sordum. Emin değildim. Çünkü Uğur Poyraz bilmediği şeyleri bilen, yapmadığı şeyleri yapar gibi görünmeyi sever.” ifadelerini kullanmıştır.

13  Kasım 2020: İbrahim Kaboğlu, Sözcü’den İsmail Saymaz’a CHP, HDP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin  katılımı ile ortak ilkeler çalışmasını yaptık demiştir Ümit Özdağ’ın bu çalışmadan çoktan haberi vardı diyerek eklemiştir. İbrahim Kaboğlu, “Ortak ilkeler çerçevesinde ne şekilde uzlaşılabilir biçiminde sorulara  daha çok anayasa hukuku bilgi birikimiyle bir yanıt oluşturmak için çalıştık. Ortada ilkeler söz konusu” demiştir.

https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/kaboglu-dort-parti-de-katildi-ortak-ilkeler-belirlendi-6124187/

15 Kasım 2020: Kemal Kılıçdaroğlu “Anayasa çalışması olmadı” açıklamasını yapmıştır.

https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/kilicdaroglundan-anayasa-taslagi-aciklamasi-6126399/

11 Kasım 2020′ de Fikri Sağlar, BirGün gazetesindeki köşesinde bu konuya “Yorulduk” başlığıyla yer vermiştir. Fikri Sağlar,  “Kılıçdaroğlu’nun daha önce bu konuda yaptığı açıklamalar arşivlerde duruyordu” diyerek konuyu kösesine taşımıştır. Sağlar’ın BirGün Gazetesi’ndeki yazısı aşağıdaki gibidir.

https://www.birgun.net/haber/yorulduk-323169#.X7NytVtuOAs.whatsapp

18 Kasım 2020: Kemal Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ile gürüşmesinden sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, bir gazetecinin konuyu sorması üzerine şu yanıtı vermiştir ”

Az önce sayın genel başkan arkadaşlarıyla beraber güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili yaptığı çalışmayı bütün siyasi partilere vereceğini söyledi. Bu ülkenin yeni bir anayasa ihtiyacı var mı, var. Bütün bunları neyle sağlayacağız? Omurgası güçlü bir anayasa ile. Allah aşkına bu tartışmaların sebebi ne? O konuşmada söylüyorum, Millet İttifakı olarak bir araya geldik, ilkeleri belirledik. Anayasa çalışması yaptınız mı? Yapmadık arkadaşlar yapsaydık elimizde bir metin olurdu değil mi? Bu neden bu kadar tartışılıyor? Bütün bunları bir tarafa yatarak demokrasinin önünü tıkamak için baskı rejimini yasallaştırmak için her şeyi yapıyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar bu ülkeye güçlü bir parlamenter sistem getirmeye bu ülkenin insanı kararlı. Her kesimin görüşünü almak zorundasınız. Anayasa değişikliği bu ülkede toplumsal uzlaşmayla olur. Birilerinin ön görüsüyle yapılmaz, bu şekilde yapılan anayasaların tamamı Türkiye’nin geriye gitmesine neden olmuştur. Bir toplumsal uzlaşmadan söz ediyoruz, toplumsal ayrışmayı nasıl güçlendiririz çalışması. Bir toplumsal uzlaşmayla bu ülkede güçlü parlamenter sistemi kuracağız. Nokta.

İlgili açıklamanın linki aşağıdadır:

https://www.karar.com/yeni-anayasa-calismasi-yapmadik-yapsak-elinizde-olurdu-1594425

Sonuç olarak adına ister taslak ister ilkeler densin ortada 30 sayfalık ve Prof. Dr. İbrahm Kaboğlu’nun başkanlığında yapılan bir çalışma vardır. Bu çalışma 2012’de yine İbrahim Kaboğlu başkanlığında bir heyetin yapmış olduğu anayasa çalışmasını esas alarak, ancak geliştirip değiştirerek başkanlık sisteminden parlamenter sisteme dönüşü öngören bir çerçeve ortaya koymuştur. Yalanlar, gizleme çabaları, gerçeği ortadan kaldıramaycaktır. Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve emekli büyükelçi Ahmet Kamil Erozan’ın artık ortaya çıkarak konuşma vakti gelmiş ve geçmiştir.

Ve en son Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, 4 Parti birlikte kamuoyundan habersiz 4 ay yürüttükleri Anayasa çalışmaları hakkında Artı TV’de bilgi verdi.

Kaboğlu’nun Artı TV’deki açıklamaları şu şekilde;

https://www.youtube.com/watch?v=of9Mi7CVVb8&feature=youtu.be

 

 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!