İstanbul’un İlk Deprem-Tsunami Gözlem İstasyonu Kuruldu

İstanbul'un İlk Deprem-Tsunami Gözlem İstasyonu Kuruldu

İstanbul’un ilk deprem-tsunami gözlem istasyonu, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile Büyükçekmece Belediyesi’nin iş birliğiyle Büyükçekmece’de kuruldu.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) ve Büyükçekmece Belediyesi’nce, Büyükçekmece Marina Yat Limanı’nda kurulan deprem-tsunami gözlem istasyonunun açılışı bugün gerçekleştirildi. Açılışa Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ile Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener katıldı. İstanbul’un ilk deprem-tsunami gözlem istasyonu, Avrupa’daki ilk ve tek çok disiplinli ölçüm yapan istasyon olma özelliğini de taşıyor.

Deprem istasyonlarında depremin lokasyonunu 30 saniyede belirleyebildiklerini anlatan Prof. Dr. Özener, “Tsunami istasyonlarının özelliği de bu istasyonlardaki deniz seviyesi değişimleri ve farklı parametreleri gözlemleyerek olası bir Marmara depreminde biliyorsunuz ikincil etki olarak en önemli bizi bekleyen risk bir tsunami. Bunun örneklerini Kos’ta yaşanan depremden sonra Bodrum’da ve Seferihisar depreminden sonra tsunami etkisini gördük. Olası bir Marmara depreminde de direkt fayın özelliğinden dolayı değil ama deniz tabanında meydana gelecek heyelandan sonra bir tsunami olabilecek. Bu konuda da bu kurulan istasyonlarla hedefimiz, 5-7 dakika arasında tsunami uyarı mesajını vermek, dolayısıyla depremden sonra oluşabilecek can ve mal kayıplarını engellemek olacak.” ifadelerini kullandı.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!