İstanbul, Ankara ve İzmir’de konut fiyatları ne kadar artış gösterdi?

İstanbul, Ankara ve İzmir’de konut fiyatları ne kadar artış gösterdi?

İstanbul, Ankara ve İzmir kentlerinde konut fiyatları yükselmeye devam ediyor. İstanbul’da konut fiyatları son 12 ayda yüzde 27,1 oranında artış kaydetti. Ankara genelinde konut fiyatları son bir yılda yüzde 28,3 oranında artış sağlarken, İzmir ilindeki konut fiyatları yüzde 33,4 düzeyinde artış sergiledi. Bununla birlikte konut satışlarında önceki aya göre bir azalma söz konusu. Nisan ayında gerçekleşen konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 124,1 oranında artış göstererek 95 bin 863 rakamına ulaşırken Mart ayına kıyasla yüzde 18,8 oranında düşüş sergiledi. 2021’in ilk dört ayında gerçekleşen toplam konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,5 oranında azalma kaydederek 358 bin 913 oldu.

 

İstanbul konut fiyatları

İstanbul’da konut fiyatları son son bir yılda yüzde 27,1 oranında artış gösterdi. Nisan ayında İstanbul genelinde 19 bin 260 konut satılırken, 2021’in ilk dört ayında satılan toplam konut sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,4 oranında artarak 70 bin 862 adede yükseldi. İstanbul’da konut fiyatlarının en çok artış gösterdiği ilçe, yüzde 51,7’lik oranla Adalar oldu. İstanbul’un en çok konut satışı yapılan ilçesi olan Esenyurt’ta satılık daire fiyatları son bir yılda yüzde 24,9 oranında artış gösterdi. Esenyurt’taki 3+1 evlerin Nisan ayı ortalama satış fiyatı 368.250 TL düzeyinde gerçekleşti. Başakşehir ilçesinde konut fiyatları yıllık yüzde 37,1 oranında artış kaydederken 3+1 daireler için ortalama satış fiyatı Nisan ayında 920.750 TL seviyelerinde seyretti. Pendik’te satılık daire fiyatları son bir yılda yüzde 25,8 oranında artış gösterdi. Pendik ilçesindeki 3+1 dairelerin Nisan ayı ortalama fiyatı 435.500 TL olarak gerçekleşti. Sancaktepe bölgesinde apartman dairesi fiyatları son on iki ayda yüzde 24,5 oranında artış sergilerken 3+1 daireler için Nisan ayı ortalama satış fiyatı 392.000 TL şeklinde gerçekleşti.

 

Ankara konut fiyatları

Ankara genelinde konut fiyatları son bir yılda yüzde 28,3 oranında artış kaydetti. 2021’in ilk dört ayında Ankara’da gerçekleşen toplam konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,2 oranında azalarak 34 bin 521 adet şeklinde gerçekleşti. Son on iki ayda yüzde 45,2’lik oranla Ankara’da konut fiyatlarının en çok artış gösterdiği ilçe Gölbaşı oldu. Ankara şehir merkezinin yer aldığı ilçe olan Çankaya’da konut fiyatları son bir yılda yüzde 27,5 oranında yükseliş gösterdi. Çankaya genelinde 3+1 dairelerin Nisan ayı ortalama satış fiyatı 417.000 TL seviyelerinde oluştu. Ankara’nın en kalabalık ilçelerinden biri olan Keçiören’de konut fiyatları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 33,9 oranında artış gösterirken 3+1 daireler için Nisan ayı ortalama satış fiyatı 301.000 TL düzeyinde seyretti. Mamak satılık daire fiyatları son bir yılda yüzde 27,5 oranında artış kaydetti. Mamak’ta 3+1 daire Nisan ayı ortalama fiyatı 242.500 TL seviyelerinde oluştu. Yenimahalle ilçesinde satılık apartman dairesi fiyatları son bir yılda yüzde 29,6 oranında artış sergilerken 3+1 daireler için ortalama satış fiyatı Nisan ayında 406.000 TL olarak gerçekleşti.

 

İzmir konut fiyatları

İzmir genelinde konut fiyatları son bir yılda yüzde 33,4 oranında artış kaydetti. Nisan ayında İzmir’de 5 bin 505 konut satılırken bu yılın ilk dört aylık döneminde yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,0 oranında azalarak 20 bin 863 adede geriledi. İzmir’de konut fiyatlarının en çok artış gösterdiği ilçe yüzde 55,2’lik oranla Urla oldu. İzmir Buca’da konut fiyatları son bir yılda yüzde 26,8 düzeyinde artış sergiledi. Buca genelinde 3+1 evlerin ortalama satış fiyatı Nisan ayında 480.000 TL şeklinde gerçekleşti. Karşıyaka’daki satılık evlerin fiyatları son on iki ayda yüzde 34,1 oranında artış kaydederken 3+1 daireler için Nisan ayı ortalama satış fiyatı 655.000 TL olarak gerçekleşti. İzmir Karabağlar’da satılık daire fiyatları son bir yılda yüzde 31,2 oranında artış gösterdi. Karabağlar bölgesinde 3+1 dairelerin ortalama fiyatı Nisan ayında 412.500 TL seviyelerinde oluştu. Çiğli’deki apartman dairelerinin fiyatları son bir yılda yüzde 36,8 oranında artış sergilerken 3+1 dairelerin Nisan ayı ortalama satış fiyatı 448.250 TL düzeyinde oluştu.

 

Konut tercihleri nasıl değişti?

Salgın dönemindeki zorunluluklardan kaynaklı olarak evden çalışma ve uzaktan eğitim sistematiklerinin yaygın kullanılmasının yaşam mekanları olarak konut tercihleri üzerinde de büyük etkisi oldu. Uzaktan eğitim kendi içerisinde bazı avantajları barındırırken hem olumlu hem de olumsuz yönde çeşitli etkiler ortaya çıkardı. Öncelikle ev konforunda eğitim görmek kimi öğrenciler için oldukça rahatken kimi ebeveynler bu durumun eğitimin niteliğini düşürdüğünü öne sürerek şikayetçi oldular. Aynı şekilde evden çalışma metodunun da verimi düşürdüğü iddia edildi. Ancak, şartların bunu zorunlu kılması sebebiyle eğitim ve iş hayatı birçok açıdan ev hayatına adapte edilmiş durumda. Aynı anda hem çalışan kesimin hem öğrencilerin evde olması elbette çeşitli olumsuzluklar yaratabiliyor. Ancak bunun temel sebeplerinden biri olarak alan darlığı ve bu ihtiyaçlara uygun olmayan mimari tasarımlar ön plana çıkıyor. Ev içerisinde sağlıklı bir çalışma ortamı kurmak için elbette kişisel olarak herkesin bir alana ihtiyacı oluyor. Uzun süreli olarak evde kapalı kalma pratiği, açık hava ile temas ve yeşil alan ihtiyacını ortaya çıkarıyor.  Emlak sektörü bu süreçte kısıtlama koşullarından, ekonomideki olumsuzluklardan ve hane halkı gelirlerinin düşüş yaşamasından önemli şekilde etkilendi. İnsanlar evlerinden dahi çıkamadıkları süreçte yeni bir ev almak fikrini hâliyle akıllarına pek getiremediler. Ancak insanların aileleri için daha sağlıklı bir yaşam ortamı sağlama arayışları, müstakil konutlara büyük bir talep yarattı.

Çok katlı binalar ve kalabalık siteler son zamanların tercih edilen ev modelleri arasında yer almıyor artık. Salgın öncesinde özellikle market, spor tesisi, yürüyüş yolu, otopark gibi pek çok olanağı da içinde barındıran bu alanlar pek çok kişinin gözdesi konumundaydı. Ancak salgın sürecinin etkileri nedeniyle apartman dairesi konsepti artık daha az tercih edilir olmaya başladı. Özellikle apartman ya da rezidans tarzı konutlar uzaktan yaşama adapte edilmesi son derece güç alanlar olarak karşımıza çıkıyor. Şehrin tam merkezindeki bu alanlar insanla doğa arasında keskin bir sınır oluşturuyor. Tüm bu ekonomik ve sosyal sorunların yanı sıra bir de psikososyal etkiler mevcut. Bir evin iç mimarisinin insan yaşamına uygunluğu ne kadar önemliyse, evin dış kullanım alanlarındaki yaşam da son derece önemli. Sürekli ev içerisinde kalmanın ve masa başında çalışmanın bir süre sonra hem psikolojik hem de fizyolojik pek çok sorunun ortaya çıkmasına neden olabildiği biliniyor. Uzun süre aynı mekânda hareketsiz kalmak, zamanla odaklanma süresinin düşmesine ve bedende hareketsizlikten dolayı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu sebeple geldiğimiz noktada apartman yaşamı ve müstakil ev yaşamı kıyaslaması yapıldığında elbette müstakil evler bu süreçte çok daha fazla popüler hâle geliyor.

Global emlak arama motoru Flatfy, kiralık veya satılık ev arayışında olan kişilere oldukça geniş bir seçenek havuzu sunmasının yanında periyodik olarak emlak sektöründeki fiyat değişimlerine ilişkin raporlar yayımlıyor. Flatfy tarafından sunulan bu raporlar dönemsel dalgalanmaları, trend analizlerini içeriyor ve ev arayışında olan kişiler için yol gösterici bir nitelik taşıyor.

Yorumlar kapalı.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!