İşsizlik Sigorta Fonu, İşverenin Borçlarını Ödeyecek

İşsizlik Sigorta Fonu, İşverenin Borçlarını Ödeyecek

Yeni işe alımlarda, patronların ödemesi gereken sigorta primlerini İşsizlik Sigortası Fonu’ndan (İSG) karşılamayı öngören ve ailelerin 18 yaş altındaki çocuklarına Bireysel Emeklilik Sigortası (BES) yapabilmesini sağlayan kanun teklifi önceki gün Meclis’ten geçti.

“Sigortacılık Kanunlarında Değişikliğe Dair Kanun Teklifi” önceki gün TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

Yeni yasaya göre mikro ve küçük ölçekli işletmeler, yeni istihdam sağlamaları halinde ödemeleri gereken sigorta primlerini 30 Haziran 2022’ye kadar olan borçlarının faizinden ya da kazançlarından ödedikleri kâr bakiyesinden düşebilecek. Ancak işverenin ödemesi gereken borcu, İşsizlik Sigortası Fonu karşılayacak.

Yasa bu şekliyle ne ifade ediyor?

Bir işveren örneğin 1 milyon liralık kredi alıyor ve 30 Haziran 2022’ye kadar bu miktarın üzerine 200 bin lira faiz ödemesi gerekiyor. Bu sırada işveren ek istihdam sağlıyor ve 150 bin liralık sigorta primi ödemesi gerekiyor. Ancak bu 150 bin liralık sigorta primini ödeyen işverenin ödemesi gereken faiz 50 bin liraya düşürülüyor. Kalan 150 bin liralık fark İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanıyor. Özetle patron sigorta primini İşsizlik Sigorta Fonu’na verecek. İşsizlik Sigorta Fonu bu parayı alıp patronun borcunu ödeyecek.

İşverene verilen bu destek, yasa kapsamına giren sigortalılar için 12 ay süreyle uygulanacak. Bu madde kapsamına giren iş yerleri ilave olarak işe aldığı en fazla beş sigortalı için bu destekten yararlanacak.

Sonuç olarak patronun kredi borcunu İSG karşılayacak.

18 Yaş Altının Harçlığı BES ile Varlık Fonu’na mı?

Yasanın bir diğer maddesi de ailelerin 18 yaş altındaki çocuklarına adına da BES’te birikim yapabilecek olması.

2017 yılında “Bireysel Emeklilik Sistemi, gerektiğinde Varlık Fonu’na aktarılabilir. ” açıklaması yapılmıştı.

Düzenlemede şu ifadeler yer almıştı:

“Standart fonun asgari yüzde 10’u, Türkiye Varlık Fonu’nda veya altyapı projelerine yatırım amacıyla kurulmuş şirketlerin ihraç ettiği sermaye piyasası araçlarında yatırıma yönlendirilir.”

Öte yandan kamuya ait sigorta şirketleri Varlık Fonu’na devredildi.

2019’un aralık ayında kamu bankalarının sahibi olduğu sigorta şirketleri Güneş Sigorta, Halk Sigorta, Ziraat Sigorta ile hayat ve emeklilikte faaliyet gösteren Vakıf Emeklilik ve Hayat, Halk Hayat ve Emeklilik, Ziraat Hayat ve Emeklilik’in TVF çatısı altında birleştirilmesine karar verildi.

Buna göre özellikle kamuya ait sigorta şirketlerinde 18 yaş altına BES yaptırmış olanların birikimlerinin gerektiğinde Varlık Fonu kapsamında farklı alanlarda kullanılıp kullanılmayacağı merak konusu.

 

 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!