İsrail’in Gazze’deki işgaline dünyadan tepkiler

featured

YUNANİSTAN: KİMSE ÇATIŞMANIN TIRMANDIĞINI GÖRMEK İSTEMİYOR

Almanya’nın başkenti Berlin’deki Konrad Adenauer Vakfı’nda bir panele katılan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, “(Gazze) Bu çatışmanın tırmanmamasını sağlamak hepimizin çıkarına. Bu çatışmanın halihazırda ele almak zorunda olduğumuz korkunç durumun ötesine geçmemesini sağlamanın hepimizin çıkarına olduğunu düşünüyorum. Türkiye için de aynı çıkar söz konusu, kimse çatışmanın daha da tırmandığını görmek istemiyor.” diye konuştu.

Miçotakis, konuşmasında, mevcut sorunları ele almak için Avrupa ülkeleri ile Türkiye arasında daha yakın bir diyaloğun öneminin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ikili ilişkileri ve bölgesel konuları görüşmek üzere aralık ayında Yunanistan’da ağırlamak istediğini belirten Miçotakis, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hamas’la ilgili yorumlarına tamamen katılmıyorum. Ama bu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Yunanistan’da ağırlamamak için bir neden değil.” dedi.

“ATEŞKES İNSANİ BİR ÇAĞLIK”

İngiltere Kilisesi Ruhani Lideri ve Canterbury Başpiskoposu Welby, Gazze’deki krize askeri ya da siyasi bir cevabı olmadığını dile getirerek, ancak ateşkes çağrısının, birçok inançtan ve hiçbir inançtan olmayan insanlardan duydukları “ahlaki bir çığlık” olduğuna işaret etti.

Bölgede akan kanın durması, rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze’de acil ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırılması gerektiğini belirten Welby, “Uluslararası insancıl hukuk, barbarlığa karşı bizim kalkanımızdır. Uluslararası hukukun ihlaline ilişkin tüm iddiaların ilgili makamlar tarafından soruşturulması gerekmektedir. Ancak, bir dini lider olarak şunu söyleyebilirim ki; bu kadar çok sivilin öldürülmesi ve sivil altyapıya verilen büyük zarar ahlaki olarak haklı gösterilemez.” dedi.

“FELAKET GÖZLER ÖNÜNDE GERÇEKLEŞİYOR”

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, Gazze’deki gelişmelere ilişkin açıklama yaptı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in hafta sonu muhataplarıyla yoğun görüşmeler yürüttüğünü aktaran Dujarric, “Durum çok ciddi. Önümüzdeki birkaç günde olabileceklerden ciddi endişe duyuyoruz.” uyarısında bulundu.

Dujarric, “Gazze’deki insani felaket kapalı kapılar ardında değil, gözler önünde gerçekleşiyor.” dedi.

BM’nin insani ateşkes çağrısı konusunda ısrarcı olduğunu aktaran Dujarric, “Böylelikle her damla yakıt ya da bir ambulansın geçişi için müzakere etmek zorunda kalmayız.” değerlendirmesinde bulundu.

BM: HASTALARI GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE TAŞIMA İMKANI YOK

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) İşgal Altındaki Filistin Topraklarındaki İnsani İşler Koordinatörü Andrea de Domenico, hastaneler ve civarlarındaki askeri operasyonların hastaları ve personeli korumak için önlem alarak gerçekleşmesi gerektiğinin altını çizerek “Hastaları, Gazze’nin herhangi bir yerine güvenli bir şekilde taşıma imkanı yok.” uyarısında bulundu.

Hastaneden su almak için çıkan kişilerin keskin nişancılar tarafından vurulduğu bilgisini edindiklerini kaydeden de Domenico, keskin nişancıların kim olduğunu teyit etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Filistinliler için yeni bir devlet inşa edilmesi gerektiğini belirterek, Filistinlilerin sürgününe ve Gazze’nin İsrail tarafından işgaline izin verilemeyeceğini söyledi.

Borrell, sözlerini şöyle sürdürdü:

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!