İSİG: “Türkiye’de 2020’nin ilk 8 ayında 54 kişi işe bağlı olarak intihar etti.”

İSİG:

Türkiye’de geçim sıkıntısı ve işsizlik vatandaşı intihara sürüklüyor. Hatay, Erzincan ve Kocaeli’nin ardından son olarak Samsun’da bir vatandaş geçim sıkıntısı nedeniyle hayatına son verdi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği İSİG’in verilerine göre de, 2020’nin ilk 8 ayında 54 kişi işyeri içinde veya işe bağlı olarak intihar etti.

TÜİK verilerine göre, 2002’den bu yana ülke genelinde toplam 4 bin 801 kişi geçim sıkıntısından dolayı intihara sürüklendi, son 5 yılda ise bu sayı bin 370 kişi oldu.

Ekonomist Barış Soydan, geniş tanımlı işsizliğin % 26.4 olarak kayıtlara geçtiğini belirtti.

Soydan,” 9 milyon üzerinde işsiz var. 1.5 milyon insan da artık iş bulamayacağını düşünüyor.” dedi.

2020’nin başında 339 dolar seviyesinde olan asgari ücret, 290 dolarlara kadar gerilemiş durumda.

Buna karşın TÜRK-İŞ tarafından açıklanan ve dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı kasım sonu itibariyle 2 bin 516 TL’ye ulaştı.

Yoksulluk sınırı olarak adlandırılan konut, giyim, ulaşım gibi giderler de hesaba katıldığında, dört kişilik bir ailenin zorunlu harcamalarının tutarı ise aylık 8 bin 197 TL’ye çıktı.

Hesaplamalara göre hem açlık sınırı hem de yoksulluk sınırı bir yılda yüzde 20 arttı.

Çalışma Bakanı Selçuk, “Yoksulluk, özellikle aşırı yoksulluk, uluslararası dokümanlarda da ifade edildiği gibi artık Türkiye için sorun olmaktan kalktı. Biz daha ziyade refahı paylaşmayı ve bu süreçteki acil durumlarda vatandaşlarımızın yanında olmayı hedefleyen bir sosyal yardımı önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.

Selçuk, İşsizlik Sigortası Fonu’nun işçilere ait olmadığını ve sadece onlar tarafından kullanılamayacağını belirterek “Yüzde 66’sı doğrudan çalışanlara, yüzde 26’sı istihdamı korumak amacıyla teşviklere, yüzde 8’i de yine istihdam bağlantılı programlara gitmekte” dedi.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!