Irkçı hukuk profesörü işten atıldı

Irkçı hukuk profesörü işten atıldı

Edinilen bilgiye göre, ABD’de Goergetown Üniversitesi’nden Hukuk Profesörü Sandra Sellers ve David Boston, 21 Şubat’ta öğrencilerin performanslarını değerlendirdiği bir Zoom görüşmesinde siyah öğrencilere yönelik ırkçı ifadeler kullandı.

Hukuk bölümünde öğrenci olan Hassan Ahmad’in Pazartesi günü öğrencilerin paylaşım yaptıkları platform Panopto’da paylaştığı videoda, Sellers’ın derslerine katılanlardan başarısız olanların çoğunun siyah öğrenciler olduğunu söylediği görüldü.

Sellers görüşmede, “Bunu söylemekten nefret ediyorum ama her sömestr başarısız olanların çoğu siyah öğrenciler oluyor. Bu neredeyse her dönem oluyor. Arada iyi olanlar da var ancak genelde başarısızlar” diye konuştu.

Ahmad’in paylaştığı ikinci bir videoda ise Batson’un da cevap olarak “Beni çılgına çeviren şey bunun nasıl gerçekleştiği. Burada kendi algılarımın rol oynayıp oynamadığı, bilinçdışı önyargılarımın ortaya çıkması” dedi.

Görüntülerin sosyal medyada yayılmasından ve tepki çekmesinden sonra konuyla ilgili açıklama yapan Georgetown Hukuk Dekanı Dean Bill Treanor, olayı kınadığını belirterek Seller’ın işten çıkarıldığını ve okulla ilişiğinin feshedildiğini, Batson’un ise idari izne çıkarıldığını açıkladı.

Treanor, ayrıca okulun Çeşitlilik, Eşitlik ve Olumlu Eylem Dairesi’nin Batson hakkında soruşturma başlatacağını ve gerekli adımların atılacağını söyledi. Sınıftaki öğrencilerin de artık hiçbir profesörün girdisi olmadan notlandırılacağını belirtti.

Ünversiteden kovulan Sellers, söylediklerini geri alabilmeyi dilediğini belirten bir açıklama yaparak, “Niyetim ne olursa olsun, telafisi mümkün olmayan zararlar verdim ve bunun için gerçekten üzgünüm” ifadelerini kullandı.

ABD’de geçtiğimiz aylarda Siyahi Amerikalı George Floyd’un polis tarafından göz altına alınırken öldürülmüş, ardından başlayan ırkçılık karşıtı gösteriler tüm ülkede sürdüğü aylarca sürmüştü. Afrika kökenli Amerikalılar’ın, özellikle yargı, hapishane sistemi ve polisler konusunda derinden hissettiği sıkıntılar, olayları tırmandırmıştı.

ABD’de 2020 yılında Kamuoyuna malolan bir kaç olay, Amerika’da siyahların nelere maruz kaldığının açık bir göstergesi sayılıyor.

Bu olaylardan bir kaçı da şöyle;

  • Şubat ayında Georgia eyaletinde 64 yaşındaki emekli polis memuru Gregory McMichael ve 34 yaşındaki oğlu Travis, 25 yaşındaki Ahmaud Arbery’ye ateş ederek öldürdükten tam 3 hafta sonra tutuklandı. Babayla oğlunun, görüntüler ortaya çıkıncaya kadar bölge savcısı tarafından tutuklu olarak yargılanma talebiyle mahkemeye sevk edilmemesi büyük tepki gördü.
  • Mart ayında Kentucky eyaletinin Louisville kentinde 26 yaşındaki siyah sağlık görevlisi Breonna Taylor, polisin, yaşadığı binaya yaptığı baskında hayatını kaybetti. Sadece bir polis memuru sebepsiz tehlikeye neden olma gerekçesiyle ceza alırken, polisler Taylor’un ölümünden sorumlu tutulmadı. Ancak belediye ailesine 12 milyon dolar tazminat ödedi.
  • Aynı ay New York eyaletinin Rochester kentinde gözaltına alınırken hayatını kaybeden siyah Daniel Prude’un görüntülerinin olaydan çok sonra yayınlanmasının ardından Belediye Başkanı, yedi polisi görevden aldı. Ve bu olay için “ırkçılık eylemi” ifadesini kullandı.
  • 27 yaşındaki Rayshard Brooks Atlanta’da trafik polislerinin yaptığı alkol testinden kaçmaya çalışırken polis tarafından vuruldu.
  • Jacob Blake üç çocuğu da arabadayken, beyaz bir polis memuru tarafından sırtından vuruldu ve felç kaldı. Olayın protesto edildiği gösterilerde kentte yaklaşık bin Ulusal Muhafız görev yaptı. Ulusal Muhafızlar birçok başka kentte de görev başındaydı.
  • Newyork- Central Park’ta kuşları izleyen Christian Cooper adlı siyah adam, köpeğini kayışsız gezdiren Amy Cooper adlı beyaz kadını uyardı. İkili arasındaki tartışma Cooper’ın polisi arayarak, “parkta siyah bir adamın kendisini tehdit ettiği” şikayetinde bulunması ve sesine saldırı altındaymış gibi panik katmasıyla devam etti. Çalıştığı firma Cooper’ı ‘’Irkçılığın hiçbir türüne müsamaha göstermiyoruz’’ diyerek işten kovdu.

Görünen o ki, ABD 2021 yılında da ırkçılık krizini atlatabilmiş değil.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!