İran’da Nükleer Santral Acil Koduyla Kapatıldı: Kripto Para Darbesi

İran’da Nükleer Santral Acil Koduyla Kapatıldı: Kripto Para Darbesi
Cooling towers emit vapor into the night sky at a nuclear power plant operated by EON SE in Grohnde, Germany, on Wednesday, Aug. 07, 2013. Germany's air pollution is set to worsen for a second year, the first back-to-back increase since at least the 1980s, after Chancellor Angela Merkel's decision to shut nuclear plants led utilities to burn more coal. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

İran, liman kendi olan Bushehr’de bulunan nükleer tesisinin acil koduyla kapatıldığını bildirdi.

İran devlet televizyonlarından yapılan açıklamaya göre İran’daki tek nükleer santralin “teknik bir revizyon” sebebiyle acil bir şekilde kapatıldığı duyuruldu.

Bir yetkili, söz konusu kapanmanın  “üç ila dört gün” süreceğini söyledi.

Elektrik Kesintileri Yaşanabilir

2011 yılında Rusya’nın yardımıyla çevrimiçi olan nükleer santral için yapılacak çalışmaların elektrik kesintilerine sebep olabileceği belirtildi.

Mart ayında nükleer yetkili Mahmud Caferi, İran’ın 2018’de Amerika Birleşik Devletleri tarafından uygulanan bankacılık yaptırımları nedeniyle Rusya’dan parça ve ekipman tedarik edemediği için santralin çalışmayı durdurabileceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Tarafından İzleniyor

Buşehr yakıtı İran’da değil Rusya’da üretilen uranyumla sağlanıyor ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) tarafından izleniyor.

Kripto Para Darbesi Olabilir

Tahran merkezli Orta Doğu Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde kıdemli bir araştırmacı olan Abas Aslani, El Cezire’ye, kapatmanın zaten kripto para madenciliği tarafından gerilmiş bir İran güç kaynağına bir darbe olabileceğini söyledi .

Aslani, “Bu [kapatma], tesisin nükleer yönünden ziyade elektrik kesintisi açısından daha önemli” dedi.

“Çünkü bu günlerde kripto para madenciliğinin ülkede elektrik tükettiğini görüyoruz ve bu geçmişte bazı elektrik kesintilerine neden oldu.”

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!