”İran sınırında 77 bin kaçak geçiş engellendi”

''İran sınırında 77 bin kaçak geçiş engellendi''

Mille Savunma Bakanlığından Eylül ayına ilişkin değerlendirme.

Milli Savunma Bakanlığı faaliyetlerine ilişkin basın bilgilendirme toplantısında, Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Plan Subayı Binbaşı Pınar Kara tarafından çeşitli faaliyetlere ilişkin paylaşım yapıldı.

Bu kapsamda paylaşılan bazı bilgiler özetle şöyle:

”-24 Temmuz 2015’ten bugüne kadar toplam 18 bin 549, bu yılın başından itibaren ise 2 bin 81 terörist etkisiz hâle getirildi.

-Eylül ayında ise yurt içinde ve sınır ötesinde 4’ü büyük, 17’si orta çaplı olmak üzere toplam 21 operasyon icra edildi ve 139 terörist etkisiz hâle getirildi.

77 bin yasadışı geçiş engellendi

”-Afganistan’daki son gelişmelerle birlikte İran sınırında olası bir hareketliliğe karşı alınan tedbirler gözden geçirildi ve ilave tedbirler alındı.

-2021 yılında İran sınırında 77 bin 34 şahsın yasadışı geçişi engellendi, bin 562 şahıs yakalandı.

-Alınan ilave ve etkin tedbirler sayesinde Eylül ayında, tüm hudutlardan yasadışı yollarla geçmeye çalışan bin 388 şahıs yakalandı, 27 bin 686 şahıs ise hududu geçemeden engellendi.

-Yakalanan şahıslardan 21’i FETÖ’ye mensup olmak üzere toplamda 41 terörist ele geçirildi.

-Bu dönemde icra edilen operasyonlarda; 20 bin 930 paket sigara, 134 kilogram uyuşturucu, 40 bin adet muhtelif uyuşturucu hap, 225 adet muhtelif silah ve 317 adet büyükbaş hayvan ele geçirildi.”

Suriye harekat bölgesi

”-Suriye Harekât Alanında, rejim tarafından elektriğin kesilmesi üzerine, Tel Abyad ve Resulayn yerel meclislerince elektrik dağıtım ihalesine çıkıldı ve 22 Temmuz 2021 tarihinden itibaren elektrik verilmeye başlanmıştır.

-Suriye Harekât Alanında eğitim-öğretime destek olmak için bölgedeki birliklerimiz tarafından bugüne kadar sorumluluk sahalarındaki 9 okulun bakım onarımı tamamlandı, 7 okulun bakım onarımı devam diyor. 131 okulun ise bakım onarımı planlandı.

-Terör örgütü, varlığını devam ettirdiği Tel Rıfat, Münbiç ve Fırat’ın doğusundaki bölgelerden sivillere ve bölgede görev yapan birliklere karşı saldırı arayışlarını sürdürüyor. Söz konusu terörist faaliyetler anında müdahale ile engelleniyor.

– Eylül ayında Suriye harekât bölgelerinde, DEAŞ terör örgütü mensupları dâhil olmak üzere 148 terörist etkisiz hâle getirildi.

”İlgili devletlerle yapılan mutabakat”

”-Son bir ay içerisinde, İdlib bölgesinde Rejim tarafından yapılan top, havan, roket atışlarında ve hava saldırılarında, aralarında çocukların da bulunduğu 4 sivil hayatını kaybetmiş, 20 sivil ise yaralandı.

-Türkiye olarak, Suriye’nin kuzeyindeki harekât bölgelerinde ilgili devletlerle yapmış olduğumuz mutabakatlara uyuyoruz, kendilerinden de uymalarını bekliyoruz.

-Söz konusu saldırıların sonlandırılması için Rusya Federasyonu tarafına bildirimde bulunulmakta, belirlenen hedefler derhâl ateş altına alınarak imha edilmekte, birliklerimizin güvenliği için gerekli her türlü tedbir alınmaktadır.”

”Kardeş Tugay” projesi 

”-Türkiye ve Azerbaycan arasında ortak çalışabilirliğin sağlanması, eğitim planlaması, yönetimi ve icra esaslarının uyumlu hâle getirilmesine yönelik ‘Kardeş Tugay’ projesi başlatıldı.

-Sarsılmaz Kardeşlik-2021 Tatbikatı, 5-8 Ekim 2021 tarihleri arasında Türkiye ve Azerbaycan unsurlarının katılımıyla Nahçıvan/Azerbaycan’da icra edilecek.

Yunanistan’dan 1989 ihlal

”-Yunanistan, iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde yaptığımız tüm çağrılara rağmen uluslararası anlaşmalara aykırı olarak Gayri Askerî Statüdeki Doğu Ege Adaları’nın statüsünü bozan eylemlerini sürdürmektedir.

-2021 yılı başından itibaren askerî deniz ve hava araçları ile gayri askeri statüdeki adalara yönelik bin 989 ihlal gerçekleştirdi.

-Yunanistan, ayrıca Atina Mutabakatı hilafına moratoryum ihlallerini ısrarla sürdürmektedir. 15 Haziran-15 Eylül tarihlerini kapsayan moratoryum döneminde bile Yunanistan tarafından Ege Denizi’nde 56 hava ve deniz faaliyeti icra edildi.

-Yunanistan, 29 Eylül’de Pharmenion Tatbikatı’nın senaryosu kapsamındaki çıkarma safhasını Gayri Askerî Statüdeki Sakız Adası’nda üst düzey katılımla icra ederek provokasyonlarına devam etti.

-Yunanistan’ın son zamanlarda silahlanma faaliyetlerinde artış yaşanıyor. Açık kaynaklara kadar yansıyan Yunanistan’ın artan silahlanma faaliyetleri ile Türkiye’ye karşı denge oluşturma gayretinde olduğu değerlendirilmekte.”

”-Türkiye garantör devlet olarak uluslararası anlaşmalar ve uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru haklar çerçevesinde Kıbrıs’ta barış, huzur ve güvenliğin teminatı olmaya devam edecek.”

 FETÖ ile mücadele 

”-Bakanlığın tüm birimleri gerekli hassasiyeti göstererek yeni bilgi, belge ve veriler ışığında FETÖ ile mücadelesini kararlılıkla sürdürmeye devam ediyor. 15 Temmuz 2016’dan itibaren 27 bin 596 personel için ihraç ve idari işlem uygulandı.

1 Ocak – 01 Ekim 2021 tarihleri arasında; 3 bin 243 personel kamu görevinden çıkarıldı, 617 emekli personelin rütbesi geri alındı, 147 personel göreve iade edildi, 14 emekli personelin rütbesi/unvanı iade edildi.”

Kaynak: AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!