İran Büyükelçisi, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü’nü Ziyaret Etti

İran Büyükelçisi, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü'nü Ziyaret Etti

2 Haziran 2021 günü İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçisi Muhammad FARAZMAN ve Müsteşar Ahmed Rıza ŞAMSI 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü’nü ziyaret etti. Görüşme, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı SG. Kur. Kd. Alb. (E) Mehmet Zeki BODUR, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Suriye ve Göç Uzmanı Kübra Ünlü, Uzman Yardımcısı Nizam Ahmet Orhan ile gerçekleştirildi. Görüşmede, nezaket konuşmalarından sonra Sayın Büyükelçi tarafından ülkesinin dış politikasına yönelik açıklamalar yaptı.

Büyükelçi Muhammad Farazman, İran’ın Nükleer dosyasından ve Trump’ın seçildikten sonra İran ile yapılan anlaşmadan çekilmesi, yaptırım uygulamaya başlamasına ve buna karşılık, İran’ın karşı politikalarına değindi.

İran’ın Batı ile olan ilişkilerine de  değinen Büyükelçi, “Türkiye’nin de Batı ile olan ilişkilerini göz önünde bulundurmalıyız. Çünkü Batı her iki devlete de verdiği sözleri tutmuyor.” açıklamasında bulundu.

“İran da Türkiye gibi Batı’nın gözden çıkartmak istediği bir ülkedir.” diyen Farazman, “Batı verdiği sözleri tutmamış ve eşitlik gözetmemiştir. Bir geri adım attığımız takdirde sonuna kadar geri adım atmak zorunda kalacağız.” şeklinde konuştu.

Bunun dışında yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmede, Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani, Azerbaycan – Ermenistan Savaşı, Rusya ve Çin  ile ilişkileri, Suriye,  İsrail ile olan ilişkileri, IŞİD ve Pejak(PKK) ile mücadele, İran’ın ekonomik büyümesi gibi konular da değerlendirilirken, Büyükelçi  “Biz her zaman Türk dostlarımızla birlikte terör ile mücadele etmeye hazırız ancak manşetlere taşımamız istenmemeli.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin NATO üyesi olması ve İran’ın yaptırımlara maruz kalmasından dolayı iki ülke arasındaki işbirliğini geliştiremediklerini ifade eden Farazman “Biz bu konuda da inşallah işbirliğimizi geliştirelim. Irak, Afganistan ve Suriye’de ise ikili olarak işbirliği yaparsak artık Rusya ve ABD’ye ihtiyaç duymayız.” şeklinde konuştu.

İran Büyükelçisi, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsünü Ziyaret Etti

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!