İran, “1000 santrifüj daha faaliyete başlayacak.”

İran,

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve nükleer müzakereci Abbas Arakçı, İsfahan eyaletindeki Natanz Nükleer Tesisi’nde 1000 santrifüjün daha faaliyete başlayacağını duyurdu. Natanz Nükleer Tesisi’nde önceki gün elektrik dağıtım ağında bir kaza meydana gelmiş ancak İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, olayın ‘terör eylemi’ olduğunu duyurmuştu.

Arakçı ayrıca, yüzde 60 oranında zenginleştirilmiş uranyum üretimine başladıklarını ve bu konuda Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna bilgi verdiklerini açıkladı.

İran’ın Natanz Nükleer Tesisi’nde Temmuz 2020’de de yangın çıkmış ve İranlı nükleer bilimci Muhsin Fahrizade’nin öldürülmesinden bir gün sonra, 28 Kasım’da yapılan açıklamada, bunun İsrail tarafından gerçekleştirilen sabotaj olduğu açıklanmıştı.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, saldırının arkasında İsrail’in olduğunu savunup intikam alacaklarını söylemişti.

Natanz Nükleer Tesisi’nde cumartesi günü Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin talimatıyla önceki santrifüjlere kıyasla 10 kat daha fazla uranyum üretecek 164 adet IR6 santrifüj zinciri devreye sokulmuştu.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!