Ipsos‘un yaptığı ‘Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırması‘nın 37. dönem verilerine göre, koronavirüs aşısı yaptırmayı düşünenlerin oranı yükselse de oran hala yüzde 50’nin altında.
Toplumda aşı yaptırma eğilimi ekim sonunda yüzde 51 seviyesindeyken, aralık ayı ortasında yüzde 38’e düşmüştü. Aşı yaptırma eğilimindeki bu azalmanın yılın son haftasında sona erdiği görülürken, aşı yaptıracağını söyleyenlerin oranının da yüzde 44 seviyesine ulaştığı belirtiliyor. Her 10 kişiden dördü aşı hazır olunca ilk üç ay içinde aşı yaptıracağını söylüyor.
Aşı hazır olduktan ne kadar sonra aşı yaptırmayı düşünürsünüz? sorusuna katılımcıların yüzde 19’u hemen aşı olmayı düşündüklerini söylerken, ilk üç ay içinde aşı olacağını söyleyenlerin oranı yüzde 41 oldu. Toplumun yüzde 23’ü ise ne zaman aşı yaptıracağı konusunda fikir beyan etmiyor. Bunun yanında ne kadar süre geçerse geçsin kesin bir şekilde aşı olmayı reddedenlerin oranı yüzde 14.
Diğer ülkeler aşıya ne diyor?
Araştırma, diğer ülkelerdeki vatandaşların da aşıya karşı tutumlarını ortaya koyuyor. Buna göre, Çin, Brezilya ve Birleşik Krallık‘ta aşı yaptırmayı düşünenlerin oranı oldukça yüksek. Ancak, Rusya ve Fransa‘da aşı yaptırma eğilimi daha zayıf.
Araştırmada, kişilere aşıyla ilgili daha çok hangi haberleri gördükleri de soruldu. Vatandaşların yüzde 40’ı aşı yaptırmaya yönelik haberleri daha çok duyduklarını belirtirken, toplumun yüzde 36’sı aşı yanlısı ve aşı karşıtı haberlere benzer seviyede karşılaştıklarını söyledi.
Eğitime uzaktan devam edilmesi doğru bulunuyor
Öte yandan, okulların kapatılması, uzaktan eğitime geçilmesi konusunda da genel kamuoyunun ve çocuğu okul çağında olan ebeveynlerin görüşleri alındı. Sonuçlara göre, hem genel kamuoyu hem de ebeveynler eğitime uzaktan eğitimle devam edilmesini doğru buluyor.
Ebeveynlerin sadece yüzde 6’sı bir ay içinde çocuğunu okula gönderme konusunda kendisini rahat hissedeceğini söylerken ikinci dönemin başında çocuklarını okula göndermeye ise hazır değiller.
”Aşı konusunda bilgi edinmeye ihtiyacımız var”
Ipsos’un Türkiye CEO’su Sidar Gedik araştırmayla ilgili şunları söyledi:
”Kısıtlamaların gevşemesinin bir yolu kısıtlamalar ile hastalığın yayılmasını kontrol altına almak iken bir diğer yolu da kitlesel aşı uygulaması ile toplumsal bağışıklık sağlamak. 2021’e girerken aşı yaptırma eğiliminde yeniden bir yükseliş gördük. Vatandaşların yüzde 44’ü aşı olacağını belirtiyor, bu oran önceki haftalarda yüzde 38’e kadar gerilemişti. Yan etki yaşamayacağından emin olmak isteyen bir grup da var, bunu bir yıl içinde aşı olurum diyenlerin oranının yüzde 50’yi aşmasından anlayabiliyoruz. Ülkemiz bu anlamda Fransa ve Rusya ile benzer bir eğilim sergilerken Çin, Brezilya, İngiltere gibi bazı ülkelerde aşı olurum diyenlerin oranı yüzde 80 seviyesinde. Şüphesiz ki aşı konusunda daha fazla bilgi edinme ihtiyacımız var. Bu konuda birçok yorum, haber paylaşılıyor, ancak bu haberlerin hepsinin aşı yanlısı olduğunu düşünürsek yanılırız, vatandaşların sadece yüzde 40’ı aşıyı teşvik eden haberler ile daha sık karşılaştığını ifade ediyor. Yüzde 50’si ise ya daha fazla olumsuz haber ile karşılaştığını ya da olumlu-olumsuz haberlerin aynı oranda olduğunu belirtiyor. Bu da şu dönemde aşı konusunda daha yavaş yol alınmasına yol açıyor.”