İnternetteki sahte bir ürünü orijinal üründen nasıl ayırt edeceğinize dair 7 değerli ipucu

featured

En yüksek kalitede sahte ürünler yalnızca dar bir insan çevresi – deneyimli uzmanlar, satış görevlileri veya yöneticilerin yanı sıra ürünün uzun vadeli hayranları tarafından tanınabilir. Fiyatlar neredeyse orijinali kadar yüksek veya aynı olabilir.

Ne yazık ki, sahte ürünler giderek daha kaliteli hale geliyor ve mesleki beceriler olmadan ayırt edilemezler. Hak sahipleri, gümrük memurları ve polis memurlarına olası sahtecilikleri tespit edebilmeleri için özel eğitimler veriyor, ancak bir ürünün sahte olup olmadığını belirleme yetkisi yalnızca hak sahibi veya onun resmi temsilcisine ait. Her marka sahibi, bir ürünün muhtemelen sahte olup olmadığının belirlenebilmesini sağlayacak bir takım nüanslar oluşturmuştur ancak bu nüanslar, bu tür bilgilerin kötüye kullanılmaması için kamuya açıklanmaz.

1. Ürün veya marka adı

Bir sahtenin marka adında bir harfi değiştirilmiş, eklenmiş veya çıkarılmış olabilir. Bir harf değiştirilirse, benzer bir grafik tasarım veya sembol kullanılırsa, bu ‘kafa karıştırıcı derecede benzer bir ticari markadır’.

2. Ürün fiyatı

Sahte ürünler, resmi distribütörlerin mağazalarında orijinal ürünlere göre önemli ölçüde daha düşük bir fiyata sahip olabilir.

3. Ürün kaynağının güvenilirliği

Çevrimiçi mağazanın web sitesinde yayınlanan bilgilerin güvenilir olduğundan emin olun. “Hakkımızda”, “iletişim” ve “özellikler” bölümlerinde yayınlanan bilgilere özellikle dikkat edin.

4. Ürün açıklamasının ve yayınlanan görsellerin kalitesi

Çevrimiçi mağazanın web sitesinde yayınlanan görsellerin ve resimlerin kalitesine dikkat edin. Sahteciler genellikle orijinal üreticilerin web sitelerindeki görselleri kötüye kullanır. Bilgilerin gramer hataları olmadan doğru şekilde yayınlanıp yayınlanmadığına dikkat edin.

5. Çevrimiçi mağazaların itibarı ve müşteri incelemeleri

Alışveriş yapmadan önce çevrimiçi mağazanın yorumlarını araştırın; bu, ilgili çevrimiçi satıcıyla daha önce sorun yaşanıp yaşanmadığını anlamanıza olanak tanır. Ayrıca PTAC’ın şüpheli web siteleri listesine de göz atın.

6. İnternet mağazası alan adı

Şüpheli bir alan adı aynı zamanda sahte satıcılara da işaret eder. WHOIS veritabanındaki çevrimiçi mağazanın alan adını kontrol edin. WHOIS veritabanında alan adının gerçek menşe ülkesinin yanı sıra var olma süresini de kontrol etmek mümkündür. Bir web sitesi ne kadar uzun süre varlığını sürdürürse, sattığı malların orijinalliği konusundaki güvenirlik de o kadar artar.

7. Tüketici hakları

İade koşulları ve gizlilik politikaları için satıcının web sitesini kontrol edin. Ürünün nasıl ve nereye iade edileceğine ilişkin bilgilerin güvenilir bir satıcının web sitesinde bulunmasının yanı sıra, elde edilen verilerin gelecekte nasıl kullanılacağına ilişkin bilgiler de bulunmalıdır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!