İnsan Olmak: İkinci Üç Ay

 

 

Bebek anne karnında yeni şekiller alırken, birçok şeyden etkilenir ve birçok şeye de ihtiyaç duyar. En çok ihtiyaç duyduğu şeylerden birisi annesinin ondan haberdar olması ve bebeğini istiyor olmasıdır. İnsan hayatının en kritik dönemi olan ilk üç aydan sonra, anne karnındaki bebeğin organları oluşma döneminden gelişme dönemine geçer. Üçüncü ayın başında bebeğin hareketleri anne tarafından hissedilmeye başlar. Bu hissediş, annenin bebeğine bağlandığı anlardan biridir. Elbette bu hareketlilik çok fazla hissedilecek şeklinde değildir. Ancak anne seyrime şeklindeki bir hisle bu durumu anlamaya çalışır. Bulantılar, baş dönmeleri ve halsizlikler geçtiği zaman kendisini daha iyi hisseder. Ayrıca anne ve baba adayları, bu aylarda zaman zaman karışık duygular yaşarlar. En güzeli eşlerin kendilerini kaygılandıran durumları birlikte konuşup çözmeleridir.

Anne adayı doktor kontrolünde, vitaminler kullanabilir Örneğin: Folik asit ya da demir preperatlarını zaten gebe kalmadan öncesinden beri kullanıyor olabilir. Eğer doktor önermediyse anne adayı kendiliğinden ilaç olarak, vitamin dahi kullanmamalıdır. Anne adayının yapacağı en iyi şey beslenmesine özen göstermesidir. Folik asit içeren; brokoli, ıspanak, fındık, yerfıstığı, kepekli ekmek gibi gıdaları çiğ ya da az pişmiş olarak tüketmelidir. Demir içeren gıdaların tüketilmesi de önemlidir. Demir; yağsız kırmızı et, karaciğer, kuru kayısı gibi yiyeceklerde vardır. Gebelikte hem bebeğin doğumdan sonra kullanacağı demirin depolanması, hem de gebelik nedeniyle artan kana yeterli oksijenin taşınması için fazladan demire ihtiyaç vardır. Protein içeren süt ve süt ürünleri, baklagiller, c vitamini içeren greyfurt, portakal, çilek, karnabahar gibi yiyecekler tercih edilmelidir. Anne adayı ilk altı ay içinde: 5-7 kg arasında bir kilo artışı yaşayacaktır.

Anne adayının, günlük yürüyüşler yapması, gebelik eksersizlerine de başlaması önemlidir.

Peki, anne adayında bu tür değişiklikler olurken, bebekte neler olmaktadır?

Bebek, belirginleşen göbek kordonu ve plasenta aracılığı ile anneden beslenir. Bir zarın içinde ki sıvının içinde yüzmektedir. Bu sıvı bebeğin büyüyüp gelişmesi için çok fazla vitamin, mineral vs. içerir. 17. haftalıkken anne karnında parmaklar ve eller hareket eder. Eliyle göbek kordonunu tutabilir hatta onu sıkabilir. Damak oluşmuştur. İçinde bulunduğu sıvıdan yutar. Bebeğin hareketleri başkaları tarafından hissedilmeye başlar. 18 haftalıkken bebekler bakabilmektedir. Ancak göz kapakları hiç açılmadan durmaktadır. 21-24 haftalıkken bebeğin vücut adaleleri gelişmiştir. Beyin ve beyincik hızla büyür. Bebek uyur, uyanır. Uyuduğu sıralar bebek beşikte yatar gibidir. Çenesi göğsüne değer ve ya başı arkaya gider. Anne karnında ki bebeğin uykusu düzensizdir. Anne uyumaya çalışırken bebek çok hareketli olabilir. Bebeğin hareketini anne karın gurultusu gibi algılayabilir. Dışarıdaki seslere bağlı olarak hareketlilik artar. Bebek hıçkırabilir. Anne bunu bebeğin tekme atması olarak algılayabilir.

Altıncı aya doğru, bebeğin hareketleri ve görüntüsü yeni doğmuş bir bebeği andırır.  Doktor, bebeğin kalp atışlarını duyabilir. Annenin karnına basılınca bebeğin hareketliliği hissedilir. Bebeğin refleksleri gelişmiştir. Bebek 6. ayda doğarsa yaşayabilir. Ancak ciğerleri yeterince gelişmediği için sorunlar yaşanır.

Adeta kendiliğinden akıp giden 3-6 ay sürecinde ana-baba adayları bebekle ilgili hazırlıklara başlarlar.  Bizim kültürümüzde ana-baba adaylarına destek fazlacadır. Eğer bebek ilk bebekse bebek dürüleri ve çeyizleri ile doğacak bebeğe, aileye destek verilir. Fakat bu öyle bir destektir ki kimseler bir şey istemeden, beklemeden bebek için her şey kendiliğinden oluşur, gelişir….


Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!