İngiltere’de Asker devreye alınıyor, vize kolaylığı getiriliyor

İngiltere'de Asker devreye alınıyor, vize kolaylığı getiriliyor

Sürücü açığının yol açtığı dağıtım zinciri krizin gıda sektörünü de etkilemeye başlaması Boris Johnson hükümetinin politika değiştirmesine neden oldu.

Hükümet, dün gece geç saatlerde yapılan açıklamada, yeni göçmenlik önlemlerinin 300 akaryakıt sürücüsünün hemen gelmesine ve Mart ayının sonuna kadar kalmasına izin vereceğini, 100 askeri sürücüsünün Pazartesi gününden itibaren yollara çıkacağını duyurdu.

Gıda taşımacılığında görev yapacak yaklaşık 4 bin 700 sürücü ise Ekim sonundan itibaren gelecek ve Şubat ayının sonunda ayrılacak.

Guardian’da yer alan habere göre, yeni düzenleme, hükümetin akaryakıt ve gıda endüstrilerinden lobi faaliyetlerine boyun eğdiği ve bazı geçici vize programlarını Noel arifesinin ötesine ve yeni yıla kadar uzattığı anlamına geliyor.

Tedarik zincirlerindeki kronik bozulmayla mücadele etmek için getirilen yeni düzenleme, bakanların daha önce krize yanıt olarak göçmenlik kurallarını gevşetmeyeceklerinde ısrar etmelerinin ardından politikada büyük bir değişikliği.

İşçi Partisi lideri Keir Starmer ise yakıt ve gıda kıtlığını çözmek için parlamentonun ailen toplantıya çağrılmasını istedi.

Askerden destek

Ordu bünyesinden 100’ü ağır vasıta sürücü dahil olmak üzere yaklaşık 200 askeri personel, hükümetin benzin istasyonları üzerindeki baskıyı hafifletmek ve dağıtıma destek olmaya yönelik daha geniş kapsamlı eyleminin bir parçası olarak Pazartesi gününden itibaren görev almaya başlacak.

Hükümet, yakıt stoklarını artırmaya yardımcı olmak için askeri personelin şu anda ülke genelindeki nakliye tesislerinde eğitildiğini ve Pazartesi gününden itibaren yakıt tedariki sağlamak için yola çıkacağını söyledi.

Tanker sürücülerine kolaylık

Kabine Ofisi açıklamasına göre, yurtdışından gelen akaryakıt taşımacılığı sürücülerinin hemen Birleşik Krallık’ta çalışmasına izin verilecek ve önceki engellere maruz kalmayacaklar.

Açıklamada, “Nakliyeciler işe almak için lisanslı sürücüler bulacak ve başvuru sahiplerini gerekli lisansa ve bir yakıt sürücüsü olarak çalışmak için sözleşmenin onaylanması için İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Departmanına başvuruda bulunacak” denildi.

Noel’de gıda kriz riski

Pandemi ve Brexit tarafından daha da şiddetlenen 100 bin ağır vasıta (HGV) sürücüsünün açığı, gıda sektörünü ve diğer endüstrileri de etkiledi. İngiliz Perakende Konsorsiyumu, sorun birkaç gün içinde kontrol altına alınmadıkça Noel’de önemli bir kesintinin kaçınılmaz olduğu konusunda uyardı. Şu anda ülkedeki akaryakıt istasyonlarının dörtte birinin depoları boşalmış durumda.

Duyuru, ayrıca kümes hayvanı çiftliklerinde çalışaca 5 bin 500 işçinin Ekim ayı sonundan itibaren geleceğini ve bu yılın sonuna kadar kalmalarına izin verileceğini teyit ediyor.

Vizeler, daha önce Doğu Avrupa’dan gelen işgücüne güvenen kümes hayvanı üreticilerinin Noel’e yönelik tehditler ve işçi eksikliği nedeniyle çiftliklerde potansiyel aşırı kalabalık konusunda uyarıda bulunmalarının ardından duyuruldu.

Kaynak: AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!