İngiliz istihbarat şefi: En büyük tehditler Çin, Rusya ve İran

İngiliz istihbarat şefi: En büyük tehditler Çin, Rusya ve İran

İngiltere Dış İstihbarat Servisi MI6’ in başkanı Richard Moore, ülkesine yönelik en büyük tehditlerin Çin, Rusya ve İran olduğunu söyledi.

İngiltere Dış İstihbarat Servisi MI6’ in başkanı, ülkesine yönelik en büyük tehditlerin Çin, Rusya ve İran olduğunu söyledi.

MI6 Başkanı Richard Moore, Çin, Rusya, İran ve uluslararası terörizmin İngiltere gizli servislerinin karşılaştığı “dört büyük” sorun olduğunu belirtti.

The Hill internet sitesinin haberine göre, Moore “bizden farklı değerleri olan otoriteryen bir devlet olan” Çin bize ve müttefiklerimize karşı “büyük ölçekli istihbarat operasyonları yaparken, aynı zamanda kamuoyundaki tartışmaları ve karar verme süreçlerini de bozmaya çalışıyor” dedi. MI6 başkanı ayrıca Çin’in yurt dışına, küresel olarak “otoriteryen bir web kontrolüne imkan tanıyan” teknolojiler sattığını da ileri sürdü.

Moore, İngiltere’nin hala Rusya’dan gelen “ağır bir tehditle” karşı karşıya olduğunu belirterek, Moskova’nın sık sık yurt dışında muhaliflerini öldürme girişimlerine ve yabancı ülkelerin seçimlerine müdahale etmek için düzenlediği siber saldırılara işaret etti.

MI6 şefi İran’ın ise Hizbullah’ı çeşitli ülkelerde istikrarsızlık yaratmak için kullandığını söyledi ve Hizbullah’ı ‘devlet içinde devlet” diye tanımladı.

Moore bu açıklamaları, Ekim 2020’de göreve geldiğinden bu yana ilk kez kamuoyu önünde konuştuğu Londra’daki Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde yaptı.

Moore konuşmasında İngiltere’deki casusların o kadar gizli olmaktan vazgeçip siber güvenlik silah yarışında yardım almak için teknoloji firmaları ile çalışması gerektiğini belirterek, gelişen teknoloji ve yapa zekanın rahatsız edici hale gelmesi ihtimali ile birlikte, İngiliz casuslarının “gizli kalmak için daha açık olmak” zorunda olduklarını söyledi.

Moore, büyük sorunlarını çözmek için özel şirketlerle çalışmaya başlamalarını MI6 için “büyük değişim’ olarak niteledi.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!