İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Tuzla’da kronik hale gelen koku sorununu ortadan kaldıracak “Şile Kömürcüoda Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi”nin temelini attı.
Tuzla Ahmet Kılıç Bulvarı’nda düzenlenen töreninde konuşan İBB Başkanı ve Cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu, gün içinde kısa aralıklarla yağan karın önemine dikkat çekti. İstanbul’un bu yıl kurak bir sezon geçirdiğini hatırlatan İmamoğlu, “Bugün çok bereketli bir gün. Bugün kar, dün yağmur; açıkçası özlemiştik. Yani benim iddiam var: Allah, iyi insanların gönlüne göre verir. Bizim memleketimizin 86 milyon insanının da gönlüne göre vereceğine yüzde 100 inanıyorum” dedi. Özel bir an yaşadıklarını belirten İmamoğlu, “Tuzla’dan bir temel atma törenini izliyor olacağız. Temel atma törenini Şile’de yapacağız. Ama niçin Tuzla’da, Tuzla halkıyla konuşuyorum. Bu tabii size garip gelebilir. Ama şunu ifade edeyim: Tuzla’nın bir koku sorunu var. Ve bu sorunu gidermek için yoğun bir çaba içerisindeyiz” diye konuştu.
Söz konusu sorunu çözmek için, yaklaşık 3 yıl önce bir komisyon kurduklarını kaydeden İmamoğlu, “İSKİ koordinasyonunda ama hem İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hem de İstanbul Valiliği’nin farklı kurum ve kuruluşlarının katkı sunması gereken bir çalışmaydı. Bu komisyonu onun için kurmuştuk. Ancak itiraf edelim; bazı kurumlardan yeterince destek alamadık. Ama biz üzerimize düşeni yaptık ve yapmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Gelecek nesillere güzel bir çevre bırakmak zorunluluğu olduğunun altını çizen İmamoğlu, “Çevre sorunlarının ülkemizde belki de en yoğun şekilde ele alınması gereken yer, İstanbul’dur. Temiz enerji kullanımı, iklim koşullarına göre peyzaj, katı atıkların ayrıştırılması, depolanması… Bütün bu hususlar, kişi başına aktif yeşil alanın en üst seviyeye taşınması; işte bütün bunlara yoğun yatırımlar yapıyoruz. Bunların hiçbirisi gösterişli projeler olmayabilir. Çılgın projeler değil, rant projeleri de değil. Ama sağlıklı bir yaşamı İstanbul’da var edebilmek adına kesinlikle önemli projeler” dedi.
Tüm Türkiye açısında de bu anlayışa ve bakışa sahip olduklarını vurgulayan İmamoğlu, deprem felaketi nedeniyle yaşadığımız acıların hafızalardan çıkarılmaması gerektiğinin altını çizdi. “Çünkü biz, hızlı unutuyoruz ve tedbirlerimizde uzaklaşıyoruz” diye konuştu.
“O bölgede insanlarımız hayatlarını kaybetti” diyen İmamoğlu, “Bizden yepyeni şehirler bekliyorlar. Yepyeni, yaşam dolu, insanlarını güvende tutan… Neyse; 40 küsur gün kaldı. Daha fazla zarar vermeden o bölgeye gideceğiz, milletimin aklıyla devralacağız. Ve milletimize çok güzel şehirler inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı.
İstanbul’da çevreye dönük gerçekleştirdikleri projeleri örneklendiren İmamoğlu, “Biz bu işlere devam edeceğiz. Doğru işler yapacağız. 14 Mayıs’tan sonra da Türkiye’ye, çevreye duyarlı, insana saygılı, ülke insanının uzun vadeli çıkarlarını düşen işleri hediye etmeye devam edeceğiz. Çevresel etkilerini dikkate almadan, riskli, tehlikeli yatırımlara asla izin vermeyeceğiz. Örnek; Kanal İstanbul gibi. Bak, Kanal İstanbul’un adını ağzına alabiliyor mu arkadaşlar? Niye biliyor musunuz? Az önce dedim ya; seçim kaybettirecek işler onlar. Dese… Çıkar, rant vesaire, çevreye etkisi, seçim; ağzına alamazlar. ‘Gık’ diyemezler. Hadi bakayım, bir basın mensubu sorsun bakalım, ‘Kanal İstanbul’la ilgili ne düşünüyorsunuz’ diye. Soramazlar. Yapamaz. Anlatamazlar. Neyse onu da yaptırmayacağız. 14 Mayıs’tan sonra, Sayın Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu adına burada söz veriyorum ki; 14 Mayıs’tan sonra, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çevreci hükümeti iş başına geliyor. Bu hükümet, ortak akıl hükümeti” dedi.
“Milletimizin büyük bir değişim talebi var” diyen İmamoğlu, konuşmasını, “Hukuk, adalet, eğitim, eğitim, eğitim, sağlık, çevre, şehircilik, ekonomi, adaletli gelir dağılımının varlığının olduğu bir ülke için mücadele edecek, feraseti yüksek, aklı ve bilimi önde tutan, özellikle Millet İttifakı adına ilk temellerinin atıldığı andan itibaren… Hep demişimdir; minnet duyuyoruz, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na da Sayın Meral Akşener’e de minnet duyuyoruz. O Millet İttifakı’nın temellerinin atıldığı ilk günden bugüne; birleşerek, büyüyerek bugüne geldik. Birleşmeye devam edeceğiz. Ramazan ayının bütün bereketi, güzelliği, hanelerinize dolsun. Allah. Memleketimize bolluk, bereket versin. Her şey her şey çok güzel olsun” sözleriyle noktaladı.
İmamoğlu, konuşmasının ardından sözü, Şile’deki temel atma alanında bulunan, İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Prof. Dr. Ayşen Erdinçler ve İSTAÇ Genel Müdür Ziya Gökmen Togay’a bıraktı. Tesisle ilgili bilgiler paylaşan Togay, şunları söyledi:
“Şile Kömürcüoda Düzenli Depolama Tesisleri’mizde, Anadolu Yakası’ndan her gün 5-6 bin ton evsel atık depoluyoruz. Bu depolamanın doğal bir sonucu olarak oluşan çöp sızıntı suyu, arıtma tesislerimizde arıtılıyor. Hala mevcutta, 2019 yılında devreye alınmış, fiili kapasitesi bin 500 metreküp olan, ekonomik ömrünü tamamlamış tesisimizde hizmet veriyoruz ve geri kalan miktarı da transfer ediyoruz. Bugün burada gördüğümüz 30 bin metrekare alana yayılmış tesisimizin kapasitesi, günde 4000 metreküp olacak. Ve gerektiği zaman, ihtiyaç duyulduğu zaman, 6000 metre küpe kadar yükseltilecek şekilde projeyi dizayn ettik. Geçen sene sonunda Silivri Seymen’de açmış olduğumuz arıtma tesisimizle, İstanbul’un toplam arıtma kapasitesini yüzde 100 arttırarak, 8000 metre küpe geldik. Bu tesisimizi devreye aldığımız zaman, bu kapasitemizi yüzde 50 daha arttırarak, 10 bin metreküpün üzerine çıkarmış olacağız.”
Tuzla’ya nefes aldıracak tesisin temeli, İmamoğlu ve Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in tanıklığında, Şile’de atıldı.