İhracatçılara destek paketi

featured

ABD hisse senedi endeksleri, sıkı bir işgücü piyasasına işaret eden verilerin, Fed’in ekonomiyi resesyona sürükleyebilecek agresif oran artırımlarına devam edeceğine ilişkin endişelerin yeniden canlanmasının ardından Perşembe günü düşüşle kapandı. Çünkü piyasa, Fed’in politika sıkılaştırma önlemlerini yavaşlatmaya başlaması için ihtiyaç duyulan temel bir bileşen olarak işgücü piyasasındaki zayıflık belirtilerini arıyor.

Diğer taraftan ise Fed yetkililerinden gelen son açıklamalar, merkez bankasının nihai faiz oranı görüşü ile piyasa beklentileri arasındaki kopukluğu vurgulamaya devam ediyor. Boston Fed Başkanı Susan Collins , merkez bankasının muhtemelen faiz oranlarını %5’in “biraz üzerine” çıkarması ve ardından orada tutması gerektiğini söyleyip karamsarlığı arttırıken, Fed başkan yardımcısı Lael Brainard’ın enflasyondaki son ılımlılığa rağmen, faizin yüksek kaldığını ve “politikanın bir süre için yeterince kısıtlayıcı olması gerekir” açıklaması endekslerin günün dip seviyelerinden kalkmasına yardımcı oluyordu.

Sonuç olarak ,piyasalar nihai faiz oranını Haziran ayına kadar politika faizinin Haziran’da %5’in biraz altında olacağına bahse giriyor ve bu da 50 baz puanın biraz üzerinde ek sıkılaştırmaya işaret ediyor ve tabii ki yılın ikinci yarısında faiz indirimleri ile Şubat ayında ABD merkez bankasının 25 baz puanlık bir faiz artırımını büyük ölçüde fiyatlamış durumda.

Asya hisse senedi piyasalarının çoğu yükselişte. Japon Nikkei %0,16, Avustralya’nın gösterge endeksi %0,09, Hong Kong Hang Seng %0,75 yükseldi ancak Güney Kore’den Kospi %0,24 düştü.

ABD doları, Fed’in faiz oranlarını artırmaya devam etmesiyle birlikte yatırımcıların küresel bir resesyon riskinden endişe duymasıyla Mayıs ayından bu yana en zayıf seviyesine yakın bir yerde 102.10’da pek değişmedi. Gösterge ABD 10 yıllık Hazine getirisi, Eylül ortasından bu yana en düşük seviyesi olan %3,32’den kalktı ve %3,4 civarlarında. Getiriler, yıl sonundaki %3,905’ten ve 21 Ekim’deki 15 yılın en yüksek seviyesi olan %4,33’den düştü.

Avrupa Merkez Bankası başkanı Lagarde, Dünya Ekonomik Forumu’nun Davos toplantısında bankanın faiz artırımları ile rotasını sürdüreceğini söyleyerek euro bölgesi tahvil getirilerini hafifçe yukarı çekti.

Öte yandan ham petrol fiyatları yükselmeye devam etti. Ana etmen Çin’deki artan talep. Mart vadeli Brent vadeli işlemleri %0,6 artışla varil başına 86,64 dolara yükselirken, ABD ham petrolü %0,7 artışla varil başına 80,87 dolara yükseldi.

Haftanın son günü yurt içinde; TCMB Başkanı ,bugün ihracatçılar ile bir araya gelerek ihracatçılara özel destek paketini açıklarken, yurt dışında ise Almanya üretici enflasyonu ve ABD ikinci el konut satışlarını takip edeceğiz.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

SPK halka arzlarda bireysel yatırımcıyı korumaya yönelik bir takım kararlar aldı. Buna göre; halka açık olmayan ortaklıkların paylarının ilk defa halka arz edilmesi işlemleri kapsamında; serbest ve/veya unvanında “özel” ibaresi yer alan yatırım fonlarının kurumsal yatırımcı kapsamında sayılabilmesi için “yatırımcı sayısının 50’den az olmaması” ve “herhangi bir yatırımcının toplam fon katılma payı sayısının yüzde 20’sinden fazlasına sahip olmaması” koşullarının birlikte sağlanması gerekecek

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bugün ihracatçılar ile bir araya gelerek ihracatçılara özel destek paketini açıklayacak.

New York Fed Başkanı John Williams, Fed’in enflasyonu soğutmak için faizleri daha da artırmaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Williams, New York’ta Sabit Getirili Analistleri Derneği’nin etkinliğinde yaptığı konuşmada, “Enflasyon hala yüksek ve arz-talep dengesizliklerinin devam ettiği yönünde işaretler var. Para politikasının enflasyonu yüzde 2 hedefimize sürdürülebilir şekilde getirmek için yapması gereken daha çok işi olduğu açık” dedi.

ABD Hazine Bakanlığı, federal hükümetin 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşmasıyla ülkenin temerrüde düşmesini önlemek için olağanüstü tedbirleri uygulamaya başladı.

Boston Fed Başkanı Susan Collins yüksek enflasyonla mücadele etmek için sürdürülen sıkılaşma politikasının daha ılımlı hızda devam etmesinden yana olduğunu belirtti. Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard ise son yavaşlamaya rağmen enflasyonun yüksek olmaya devam ettiğini belirterek, “Enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2’ye dönmesini sağlamak için para politikasının bir süre daha ‘yeterince kısıtlayıcı’ olması gerekecek.” dedi.

Asya-Pasifik’teki piyasalar, yatırımcıların Japonya’nın enflasyon verilerini sindirmesiyle Cuma günü çoğunlukla yüksek işlem gördü. Ülke çapında çekirdek tüketici fiyat endeksi, Aralık ayında yıllık bazda yüzde 4 artarak 1981’den bu yana en hızlı artışını kaydetti.

Japonya’da tüketici enflasyonu Aralık ayında 41 yılın zirvesine çıktı. Aralık ayında tüketici fiyatları BOJ’un yüzde 2 olan hedefini ikiye katlayarak yüzde 4 seviyesine yükseldi. Taze gıda fiyatları dışarıda bırakılarak hesaplanan çekirdek enflasyon Aralık ayında da Kasım ayında olduğu gibi yüzde 3,7 seviyesinde gerçekleşti. Bu, Aralık 1981’den bu yana görülen en hızlı yıllık artış oranı.

Çin Merkez Bankası, piyasalardaki beklentinin tersine gösterge kredi faiz oranını değiştirmedi.

The Times gazetesinin haberine göre İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt, benzin ve motorin üzerinden alınan vergiye uygulanan indirimin bir yıl uzatılmasını istiyor.

Kaynak A1 Capital

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!