Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından müftülüğe ve müftülük tarafından da ibadet ve eğitim için cami derneğine tahsis edilen yapıların çaycı, emlakçı gibi ticarethaneler için kullanıldığı tespit edildi.
Sayıştayın 2019 yılı yerel yönetimlere ilişkin raporunda Konya Büyükşehir Belediyesi ile ilgili bulgularda dikkat çeken bir bilgi yer aldı.
Rapora göre; 2016 yılında Selçuklu ilçesinde 8 yapı ilçe müftülüğüne tahsis edildi. Müftülük, bu yapıları bir cami derneğine bıraktı. Belediyenin ibadet ve eğitim için verdiği yapılardan sadece birinde Kur’an kursu açıldı.
Sayıştay raporunda, cami derneğinin söz konusu işi ticarete döktüğünü tespit etti. Yedi yapının dükkan olduğu ve buraların emlakçı, çaycı gibi esnafa kiralandığı belirlendi.
Raporda şu bulgulara yer verildi:
“1 adet yapı Kur’an kursu olarak kullanılırken 7 adet yapının Müftülük kararıyla, kiralanması amacıyla cami derneğine bırakıldığı ve dernek tarafindan da muhtelif tarihlerde ticari mahiyette kullanılmak saikiyle (çay ocağı, emlakçı vs.) kiraya verildiği ve gelir elde edildiği yerinde yaptırılan inceleme, yazışmalar, saha fotoğrafları, kiracı bilgi ve kira kontratlarından anlaşılmıştır. Tahsis edilen taşınmazın amacı dışından kullanılması ya da kullandırılması, ticari amaçla ve gelir elde etme saikiyle kiraya verilmesi mevzuata aykırıdır. Bu ve benzeri durumların hâsıl olmaması için idarenin gerekli önlemi alması, tahsisli diğer taşınmaz kullanımlarının takip ve kontrol edilmesi doğru olacaktır.”