Hüseyin Çelik: “Türkçülere Yaklaşırsak Kürtleri Kaybederiz” “AKP Oy Kaybediyor”

Eski AKP’li Bakan Hüseyin Çelik: Türkçülere Yaklaşırsak Kürtleri Kaybederiz

Eski AKP Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik Gazete Duvar ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Gündemi ve yeni çıkan kitabını değerlendiren Çelik, AKP’nin oy kaybettiğini, Türkçülere yaklaşılması durumunda Kürtleri kaybedeceklerini öne sürdü.

Söyleşiden satır başları:

‘BİZ YARGIYI MUHALİFLERİMİZE KARŞI SOPA OLARAK KULLANMAMALIYIZ’

Yargı o gün başka bir grup tarafından bizim hükümetimize ve iktidarımıza karşı sopa olarak kullanılıyordu. Ama bizim bugün böyle bir şey yapmamamız gerekiyor. Mademki güç kuvvet bizde, o zaman biz yargıyı başkasına karşı, siyasilere karşı, muhaliflerimize karşı sopa olarak kullanmamalıyız.  Bunu Enis Berberoğlu’na haksızlık yapıldığını söylerken de vurguladım, Osman Kavala’yla ilgili olarak da söyledim. Canan Kaftancıoğlu’na verilen cezada da söyledim. İlk defa söylemiyorum. Yargı, hukuk terazisi, asla şaşmamalıdır. Kiminle ilgili olursa olsun gerçek manada hukuk uygulanmalıdır.

‘YARGI ŞARTLARA GÖRE, İKTİDARLARA GÖRE KARAR VERMEMELİ’

Bugün Cumhur İttifakı ortağı olan MHP, son yargı kararının ardından bu konuyu gündeme getirmiyor.

Yargının dönemsel karar vermesi çok doğru değil. Biz iktidardık ama yargı başka telden çalıyordu. Şu anda durum farklı. Yargı, şartlara göre, kişilere göre, iktidarlara göre karar vermemeli. Hukukun temel mantığı neyi gerektiriyorsa ona göre karar vermeli. Yarın diyelim ki yargı üzerinde etkinliği olan başka bir iktidar gelirse yargı onlara göre mi hareket edecek? İşte bizim yargımızın büyük problemidir bu. O gün başka bugün başka karar, doğru değil.

‘KRAL ÇIPLAK’

AK Partili Bülent Arınç’a yönelik desteğinizi katıldığınız yayınlarda ifade ettiniz. Arınç’ın “Kral Çıplak” sözleri AK Parti kanadında tepkiyle karşılanmıştı. Bu desteğin ardından size yönelik de tepkiler geldi mi?

“Kral çıplak” ifadesinin tarihi arka planını biliyorsunuz. Burada ukalalık edip tekrar onu söylememe gerek yok. “Kral çıplak” demek hamamda kral görüntülendi anlamına gelmez. Bu bir paparazzi ifadesi değil. Eğer bir gerçeklik varsa, birçok insanın ifade etmekten çekindiği, korktuğu, şu ya da bu nedenle dillendirmediği şeyi söylüyorsanız, buna “kral çıplak” denir.

‘AK PARTİ’NİN OY KAYBI VAR’

Anketlerde iktidarın oy kaybı görünüyor. Parti kurmayları da düşüş olduğunu kabul ediyor. Sizce AK Parti neden oy kaybediyor? Oy kaybı var mı ya da?

Tabii ki oy kaybı var. Türkiye’de 20 milyon Kürt olduğu söyleniyor. 20 milyon Kürt varsa 15 milyon da Kürt seçmen var demektir. Peki 5 milyonu HDP’ye oy veriyorsa diğerleri kime oy veriyor? AK Parti’ye veriyor. Doğu ve Güneydoğu’da CHP’nin bir varlığı var mı?

‘BİZ TÜRKÇÜLERLE YAKINLAŞIRSAK KÜRTLERİ KAYBEDERİZ’

Son dönemde CHP’nin bu bölgelere dair adımları var.

Daha onun sonuçlarını görmedik. Eli HDP’ye oy vermeye gitmeyen muhafazakâr Kürtler büyük çapta AK Parti’ye oy veriyor. Ben Genel Merkez’deki MYK’da, MKYK’da, Bakanlar Kurulu’nda hep şunu söyledim. AK Parti Edirne’den Kars’a kadar her etnik unsurdan her bölgeden oy alan bir partidir. Eğer biz Türkçülerle yakınlaşırsak Kürtleri kaybederiz. Eğer biz Kürtçü siyasetle yakınlaşırsak Türkleri kaybederiz. AK Parti’nin böyle bir lüksü olamaz. Dolayısıyla ben oldum olası bu çerçevede MHP ile ittifaka girmiş bir AK Parti’nin birçok muhafazakâr Kürt’ü küstürdüğüne inananlardanım. Burada ciddi manada bir sıkıntı var.

‘AK PARTİ’DE OY KAYBI DOĞRUYSA BUNUN TEK SEBEBİ EKONOMİ DEĞİL’

Bize 26 maddelik Anayasa değişikliğinde “Yetmez ama evet” diyen oylar var. Bize solculardan, liberallerden, merkez sağdan oy geldi. Özellikle bazı antidemokratik uygulamalar, hukuk devletini örseleyen bazı uygulamalar… AK Parti kenarda kuruldu ama merkeze geldi. O seçmenlerin bir kısmı İYİ Parti’ye kaydı. Laiklik üzerinden, Atatürkçülük üzerinden, başörtü üzerinden siyaset yapmayı bırakan, daha reel zeminde siyaset yapan CHP’ye yöneldi. Dolayısıyla anketlerin gösterdiği AK Parti’deki oy kaybı doğruysa bunun tek sebebi ekonomi değil.

‘DIŞ GÜÇLER BUGÜN İCAT EDİLMEDİ’

Komplo teorilerine gelince… Bizim bütün Müslüman dünyasının şöyle bir çıkmazı var. Başımıza ne kadar musibet, olumsuzluk gelse bunu kendi dışımızdaki olaylara havale ederek kendimizi sorumluluktan kurtarmak gibi kolaycılık tercih ediyoruz. Maalesef. Bu doğru değil. Dış güçler bugün icat edilmedi. Oldum olası vardı. Ülkeler arasında ebedi dostluk ve düşmanlık yoktur, ülkelerin menfaatleri vardır. İlkokulda 9 ya da 10 alınca “Ben aldım”, 1 ya da 2 alınca “Hoca verdi, bana gıcık” diyorduk. Bu doğru değil. Dış güçler var mı, var kardeşim. Biz inanan Müslümanlarız, Cenab-ı Hak, yarın mahşerde “Kulum ben bunu yasaklamıştım sen neden bu günahı işledin” dedi. Cevap olarak “Ya Rabbi sen şeytanı yarattın başımıza musallat ettin, o dürttü ben de işledim” demek insanı kurtarır mı? Sen çobansın, koyunlarını koruyacak köpek almıyorsun, yardımcı çoban almıyorsun, kurtlar gelip koyunlarını kapınca avazın çıktığı kadar “kahrolsun kurtlar” demenin faydası var mı? Dolayısıyla ülkemizde iyi bir şey olunca biz yapıyoruz. Faiz Gezi olaylarının arifesinde 4,6’ya düşmüştü. O zaman biz indirmiştik. Faiz çıkınca, dış güçler, faiz lobileri çıkarıyorlar. Kendimize bunu yapmayalım. Bu kolayı seçmektir. Doğru bir zeminde siyaset yapmamaktır. Bugün AK Parti de başkaları da bunu yapsa yanlıştır.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!