Hürriyet yazarı Fırat: ‘İlişkilerde yeni bir dönem başlatmanın’, çok daha karlı olduğu görüldü

Hürriyet yazarı Fırat: 'İlişkilerde yeni bir dönem başlatmanın', çok daha karlı olduğu görüldü

Hürriyet yazarı Hande Fırat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile görüşmesiyle ilgili, “‘İlişkilerde yeni bir dönem başlatmanın’, ‘nüfuz savaşını sürdürmekten’ çok daha karlı olduğu görüldü” dedi.

Hürriyet yazarı Hande Fırat ‘Birleşik Arap Emirlikleri’yle yeni dönem’ başlıklı bugünkü köşe yazısında, dün gerçekleşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan görüşmesini ele aldı.

Fırat, şu ifadeleri kullandı.

“İki ülke en üst düzeyde masaya oturdu. Birleşik Arap Emirlikleri’nin güçlü Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan, dokuz yılın ardından Ankara’ya geldi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ekonomiden bölgesel konulara birçok alanda kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdi. Son bir yıldır iki ülke arasında köprüler yeniden kurulmaya başlandı. İlişkilerin geliştirilmesinde izlenen yöntem şöyle idi: Önce arka kapı diplomasisi devreye sokuldu. Yani iki ülkenin istihbarat örgütleri nitelikli görüşme sürecine girdi. Ardından diplomasi görüşmeleri başladı. Belli bir aşamaya geçildikten sonra iki ülke liderler seviyesinde buluştu.”

İki ülke ilişkilerinin geliştirilmesinin Türkiye için ‘daha öncelikli’ olduğunu savunan Hande Fırat, şöyle devam etti:

“Salgın ve ekonomik sonuçları tüm bölgeyi etkiledi. Türkiye ekonomik açıdan ilişkilerini güçlendirme seçeneğinin daha öncelikli olduğunu gördü. Kısacası iki ülke açısından da maliyet hesabı yapıldığında ‘ilişkilerde yeni bir dönem başlatmanın’, ‘nüfuz savaşını sürdürmekten’ çok daha karlı olduğu görüldü. Neredeyse bir yıl önce arka kapı diplomasi ile yeniden başlayan ilişkiler Cumhurbaşkanı ile Veliaht Prens’in görüşmesiyle başka bir boyuta kavuştu. Tabii ki bir sihirli değnek yok. Ancak yeni bir sayfanın açılmış olması, sıklaşacak temaslarla ve zamanla oluşacak yeni atmosferle farklı işbirliği alanlarını beraberinde getirecektir.”

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!