Hollanda Dışişleri Bakanı Afganistan’daki tahliyeler nedeniyle istifa etti

Hollanda Dışişleri Bakanı Afganistan'daki tahliyeler nedeniyle istifa etti

Hollanda Dışişleri Bakanı Sigrid Kaag, parlamentonun çoğunluğunun, geçen ay Afganistan’dan mültecilerin tahliyesini yanlış idare ettiğini söylemesinin ardından istifa etti.

Siyasi yelpazenin dört bir yanından milletvekilleri, Kaag’ın hükümetin Taliban’ın yükselişine verdiği yavaş yanıtın ve Hollanda’da sığınma hakkı alabilecek binlerce Afgan’ın güvenli geçişini hazırlayamamanın sorumluluğunu taşıdığını söyledi.

Hükümete karşı verilen gensoru önergesinin kabul edilmesinin ardından parlamentoya konuşan Kaag, “Kabinenin sorumsuzca hareket ettiğine karar verdiniz.  Sadece sonuçlarını kabul edebilirim. Politikası onaylanmazsa bakan gitmeli” dedi.

Kaag, Avrupa yanlısı D66 partisinin lideri ve Hollanda’yı geçici bir yönetime bırakan Mart seçimlerinde ikinci oldu. Koalisyon kurma çabalarında önemli bir rol oynayacağı için istifasının yeni bir hükümet kurma çabalarını zorlaştırabileceğine dikkat çekiliyor.

Kaag, oylamadan sonra Hollandalı yayıncı NOS ile yaptığı röportajda, siyasi partisinin lideri olarak kalacağını ve yeni bir hükümet kurmaya çalışmak için çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Eski diplomat Kaag, 2015-2017’de Lübnan için BM özel koordinatörü olarak görev yaptı ve bundan önce Suriye’nin kimyasal silahlarının imhasını denetleyen bir BM ekibine başkanlık etti.

Hollanda askeri uçakları, Ağustos ayının son iki haftasında Afganistan’dan komşu ülkelere yaklaşık 2 bin 100 kişiyi tahliye etmişti ve yaklaşık bin 700’ünün son varış noktası Hollanda olmuştu. Ancak yüzlerce Hollanda vatandaşı, çoğu Afgan asıllı ve askeri misyonlar, haber medyası veya sivil toplum kuruluşlarında çalışan sayısı belirsiz Afgan, havalimanına ulaşamadıkları için geride kaldı.
Kaynak: Nurdan Mısırlıoğlu / Ajans Bizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!