Hocalı Soykırımı

Hocalı Soykırımı

Doğma diyar nələr gəldi başına,              Vatanına ne oldu

Necə oldu əldən getdi Xocalı                   Nasıl olsu, elden gitti Hocalı

Nəzər salcaq gözdən axan yaşına            Gözden akan yaşa bir bakış

Ürəklər də oldu parça-paralı,                  Kalpler paramparça edildi

Tarix boyu yaddan çıxmaz Xocalı!            Hocalı tarih boyunca unutulmayacak!

Ermənilərin həyata keçirdiyi soyqırım…    Ermenilerin işlediği soykırım …

 

20. yüzyılın trajedisi, dehşeti, Ermeni terörizminin işlediği, dünyanın kabul etmek istemediği katliam – Hocalı soykırımı! 63 çocuk, 106 kadın ve 70 yaşlı kişinin Ermeni faşistler tarafından vurularak işkence edilerek öldürüldüğü Hocalı soykırımı … Sinsi Ermeni teröristlerin tek bir amacı vardıHocalı şehrini dünya haritasından silmek … Yani neden korkunç bir suç işlediler. Sonuçta 8 aile tamamen yıkıldı, 25 çocuk her iki ebeveynini kaybetti, 130 çocuk ebeveynlerinden birini kaybetti, 487 çocuktan 76’sı yaralandı. 1275 kişi esir alındı, 150 kişi kayıp ve kaderi bilinmiyor.

01.04.1992 tarihi itibariyle devletin ve nüfusun mülkü 5 milyar Ruble hasar gördü.

Hocalı, Ekim 1991’den beri abluka altındaydı. 30 Ekim’de kara yolu irtibatı kesildi ve geriye kalan tek araç bir helikopterdi. Son helikopter 28 Ocak 1992’de Hocalı’ya ulaştı. Şuşa kenti üzerinde sivil bir helikopterin düşürülmesi ve 40 kişinin ölümüyle bu bağlantı kesildi. Şehir 2 Ocak’tan beri elektriksizdi. Şehir, ancak halkın kahramanlığı ve savunucuların cesareti sayesinde yaşadı ve savunuldu. Şehrin savunması ağırlıklı olarak yerel öz savunma kuvvetleri, milisler ve ateşli silahlarla donanmış Ulusal Ordu savaşçılarından oluşuyordu. Gece 366. Alayın askeri teçhizatının konuşlandırılmasıyla başladı. Şehre yapılan saldırı, 2 saat süren topçu, tank ve “Alazan” uçaksavar silahlarının ardından başladı. Hocalı’nın üç yönden saldırıya uğraması üzerine halk Askeran yönüne kaçmak zorunda kaldı. Kısa süre sonra bunun bir hile olduğu anlaşıldı. Nahcivanik köyü yakınlarında Ermeni silahlı grupları tarafından önleri kesildi ve vuruldular. Askeran-Nahçıvan ovasında karlı geçitlerde ve ormanlarda zayıflayan ve bitkin insanların çoğu Ermeni silahlı kuvvetleri tarafından özel bir zulümle öldürüldü.

 

Hocalı’nın coğrafi konumu …

Ermeni silahlı gruplarının Hocalı’ya saldırısı, şehrin coğrafi konumuna bağlıydı. 7.000 nüfuslu Hocalı Hankendi’nin 10 km güneydoğusunda, Karabağ sıradağlarında ve Ağdam-Şuşa, Askeran-Hankendi yollarında yer almaktadır. Karabağ’daki tek havaalanı Hocalı’dadır Hocalı, tarihi bir yerleşim yeridir ve eski tarihi eserleri hala ayakta. Hocalı yakınlarında, M.Ö. XIV-VII. Yüzyıllara ait Hocalı-Gedebey kültürüne ait anıtlar bulunmaktadır. Geç Bronz ve Erken Demir Çağı mezar anıtları – taş kutular, höyükler ve nekropoller burada bulundu. Mimari anıtlar da var – dairesel bir mezar (1356-1357) ve bir türbe (XIV.Yüzyıl). Arkeolojik kazılarda çeşitli taş türleri, bronzlar, kemik süsleri, kilden yapılmış ev eşyaları vb. Bulunmuştur. bulundu. Bulunan boncuklardan biri Asur kralı Adadnerari’nin (M.Ö. 807-788) adını taşımakta olup, çoğunlukla bağcılık, hayvancılık, arıcılık ve tarımla uğraşmaktadır.

Şehirde bir tekstil fabrikası, 2 ortaokul ve 2 tamamlanmamış ortaokul vardı. Son yıllardaki olaylarla bağlantılı olarak Fergana’dan (Özbekistan) kaçan Mahsati-Türk ailesi, Ermenistan’dan bazı Azerbaycanlılar ve Hankendi yerleşti. Ermenistan silahlı kuvvetlerinin ilk ana görevi, Hocalı köprüsünü yıkmak, bu noktadan geçen Askeran-Hankendi yolunu boşaltmak, Azerbaycanlıların kontrolündeki havalimanını ele geçirmek oldu.

Hocalı soykırımının hukuki değerlendirmesi her şeyden önce dünya toplumu tarafından yapılmalıdır. Dünya toplumu Ermeni terörizminin içyüzünü görecektir…

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!