Hint bilim insanları güneş ışığı ve su kullanarak hidrojen üreten bir reaktör geliştirdi

Hint bilim insanları güneş ışığı ve su kullanarak hidrojen üreten bir reaktör geliştirdi

Hindistan’da bilim insanları güneş ışığı ve su gibi kaynaklar kullanarak büyük miktarda hidrojen üretebilen bir reaktör geliştirdi.

Hindistan Bilim Ve Teknoloji Kurumu’nun bugün yaptığı açıklamada, yeni hidrojen üretim şeklinin sürdürülebilir bir süreç ve düşük maliyetli olduğu belirtildi. Açıklamada fotokataliz (asılı tozlar) kullanarak çalışan büyük ölçekli bir prototip reaktörün geliştirilmesi ve bu reaktörlerin büyük ölçekli hidrojen üretiminde kullanılması çalışmalarının devam ettiği de kaydedildi.

Hindistan 2030’da yıllık 450 gigavat (GV) yenilenebilir enerji üretmeyi hedefliyor. Bu amaca ulaşmak için bilim insanları sınırlı karbon ayak izi olan sürdürülebilir yenilenebilir enerji çözümleri bulmak için çalışıyor.

Bunu başarmanın en ekonomik yollarından birisi fotokataliktik su parçalama metoduyla yüksek ölçekli hidrojen üretmek.

Bu amaçla Nano Bilim ve Teknoloji Enstitüsü bilim insanlarından kurulu bir ekip, normal güneş ışığı ile çalışan ve 8 saatte 6,1 litre civarında hidrojen üreten bir prototip reaktör inşa etti.

Katalizör olarak ise doğada bol miktarda bulunan karbon nitrürleri kullandı.

Yeni reaktörde üretilen hidrojen uzak aşiret bölgelerinde akıt hücreleriyle, hidrojen sobalarında ve küçük aygıtlara elektrik sağlama gibi birçok alanda enerji üretimi amacıyla kullanılacak. En sonunda da elektrikli araçlarda ve güç transformatörlerinde kullanılabilecek.

Kaynak: AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!