Hindistan’daki buzul faciasına ilişkin son gelişmeler

Hindistan'daki buzul faciasına ilişkin son gelişmeler

Hindistan’daki buzul faciasında 14 kişinin öldüğü doğrulandı ve en az 170 kişinin de buzul yığınının kopup yıkıcı bir sel felaketine yol açmasından ötürü kayıp olduğu bildirildi.

Yetkililer, Himalaya buzulunun bir kısmının Hindistan’da parçalanıp bir dağ vadisinden aşağı yayılan su, kaya ve toz yağmuruna düşmesi sonrasında 14 kişinin öldüğünü ve en az 170 kişinin de kayıp olduğu doğrulandı.

Ülkenin kuzeyindeki Uttarakhand devlet hükümeti Pazartesi günü Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Bugüne kadar toplam 15 kişi kurtarıldı ve farklı yerlerden 14 ceset çıkarıldı.” bilgisini verdi.

Pazar günkü şiddetli dalgalanma, Rishiganga adlı küçük bir hidroelektrik projesini silip süpürdü ve nehrin aşağısında daha büyük bir projeye zarar verdi. “Su akarken bir toz bulutu vardı. Zemin bir deprem gibi salladı,” dedi.

Kayıpların çoğu iki proje üzerinde çalışan insanlardı, hükümetin bir kalkınma hamlesi nin parçası olarak Uttarakhand eyaletinin dağlarının derinliklerine inşa ettiği pek çok projeden biri.

Rishikesh’te bulunan Al Jazeera Elizabeth Puranam, yüzlerce askeri personelin görevden alınırken bölündeki kurtarma çabalarının Pazartesi sabahı erken saatlerde devam ettiğini söylediler.

“Hidroelektrik santrallerinin neden bu kadar hassas bölgelerde inşa edildiği yle ilgili pek çok soru soruluyor.”

Kurtarma ekipleri, işçilerin mahsur kaldığına inanılan 2,5 km uzunluğundaki tünele odaklandı.

Indo-Tibet Sınır Polis Gücü sözcüsü Vivek Pandey, 30-35 işçinin tünelin içinde olduğuna inanıldığını ve kurtarma ekiplerinin ağzını açıp içeri girmeye çalıştıklarını söyledi.

Bir başka yetkili, tünelde henüz kimseyle sesli temas olmadığını söyledi.

Pazar günü, 12 kişi başlık bir tünelden kurtarıldı.

Sosyal medyada yer alan videolar, küçük bir baraj sahasından akan suyun inşaat ekipmanlarını yıkadığını ve küçük köprüleri yıktığını gösteriyor.

Buzula en yakın bölge olan Raini’nin eski köy meclisi üyesi Sangram Singh Rawat yerel basına verdiği demeçte, “Her şey süpürüldü, insanlar, sığırlar ve ağaçlar.” dedi.

Devlet yetkilileri, uzak dağlardaki bölgeye yaklaşık 400 askerin konuşlandırıldığını söylediler.

Sözcü Neeru Petwal El Cezire’ye Skype üzerinden verdiği demeçte, yardım örgütü Hint Kızıl Haç Derneği’nin üyelerinin de sahada hazır bulunduğunu ve yardım çalışmalarıyla “aktif olarak katıldığını” söyledi.

Ulusal Afet Müdahale Gücü başkanı Satya Pradhan, “Önümüzdeki 24 ila 48 saat boyunca operasyonları sürdüreceğiz.” dedi.

Ana yol yıkanırken, tünel çamur ve kayalarla doldu ve milis kurtarma ekipleri girişe ulaşmak için halatlarla bir yamaca tırmanmak zorunda kaldılar.

‘Çok hızlı geldi’
Bir görgü tanığı, bir nehir vadisinde çığ gibi bir toz, kaya ve su dan oluşan bir duvar gördüğünü söyledi.

Raini köyünün üst kısımlarında yaşayan Sanjay Singh Rana Reuters haber ajansına telefonla verdiği demeçte, “Çok hızlı geldi, kimseyi uyarmak için zaman yoktu.” dedi.

“Ben bile uzak süpürüldü olacağını hissettim.”

Kutsal nehre bakan yamaçlardaki köyler boşaltıldı, ancak yetkililer Pazar günü daha sonra ana sel tehlikesinin geçtiğini söylediler.
Yerel makamlar, Pauri, Tehri, Rudraprayag, Haridwar ve Dehradun gibi bölgelerin alarma geçirildiğini bildirdi.

Times of India gazetesinin aktardığına göre Başbakan Narendra Modi Uttarakhand’daki durumu izlediğini söyledi.

“Hindistan Uttarakhand’ın yanında duruyor ve ulus orada herkesin güvenliği için dua ediyor. Sürekli üst düzey yetkililerle konuşma ve güncellemeleri almak olmuştur. Kurtarma çalışmaları ve yardım operasyonları, “Modi dedi.

Başbakan, kazada ağır yaralananlar için 200.000 Hint rupisi (2.748 dolar) ve kazada ağır yaralananlar için 50.000 rupi (687 dolar) karşılığında “eski gratia” veya ihtiyari ödemeyi duyurdu.

‘Hidroelektrik projelerini durdurun’
Himalayalar Uttarakhand flaş sel ve heyelan eğilimli. Haziran 2013’te rekor yağış 6.000’e yakın kişinin ölümüne yol açan yıkıcı sellere neden oldu.

Bu felaket, dağlık bölgede oluşan ve çamur ve kayaların yıkılmasına, evleri gömmesine, binaları, yolları ve köprüleri süpürmesine yol açan su seli nedeniyle “Himalaya tsunamisi” olarak adlandırıldı.

Hindistan’ın eski su kaynakları bakanı ve Modi’nin partisinin üst düzey liderlerinden Uma Bharti, bölgede bir enerji projesi inşa edilmesine eleştirdi.

Dağdan akan ana nehre atıfta bulunarak Twitter’da yaptığı açıklamada “Bakanken, Himalaya’nın çok hassas bir yer olmasını talep etmiştim, bu yüzden de ganga ve ana kolları üzerine güç projeleri inşa edilmemeli.” dedi.

Çevre uzmanları eyaletteki büyük hidroelektrik projelerinin durdurulmasını istedi.

Su, çevre ve iklim değişikliği konularında çalışan İklim Değişikliğiyle Mücadele Ağı gönüllüsü Ranjan Panda, “Bu felaket yine bu çevreye duyarlı bölgedeki hidroelektrik barajlar inşa çılgınlığının ciddi şekilde incelenmesi yönünde çağrıda bulunuyor.” dedi.

“Hükümet artık uzmanların uyarılarını göz ardı etmeli ve bu kırılgan ekosistemde hidroelektrik projeleri ve geniş otoyol ağları inşa etmeyi bırakmamalı.”

Kaynak: Al Jazeera

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!