Hijyenin gelişmesiyle gelişmiş ülkelerde kökü kazınan bağırsak parazitlerinin beklenmedik sağlık yararları bulundu. Bağırsakların bu istenmeyen konuklarından “gençlik aşısı” üretilmesi umuluyor.
Hemen her şeyde olduğu gibi hijyenin aşırısı zararlı mı?
İngiltere’de yapılan bir araştırma gelişmiş ülkelerde büyük ölçüde kökü kazınan asalak bağırsak solucanlarının özellikle yaşlanmaya bağlı pek çok rahatsızlığa deva bir “gençlik aşısı” olabileceğini ortaya koydu. Bağırsaklarımızda “mikrobiyom” adı verilen tek hücreli canlıların genel sağlığımız üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkisi kanıtlanmışken “makrobiyom” adı verilen ve çoğunlukla solucan ve kurtlardan oluşan çok hücreli yaşam formları şimdiye dek sadece olumsuz etkileriyle ele alınmıştı. Bilim dünyası makrobiyomun da olumlu sağlık etkileri olabileceği varsayımını yeni yeni sınamaya başlamış bulunuyor.
Londra Üniversite Akademisi (University College London – UCL) bünyesinde yürütülen araştırmada kancalı kurt, kamçılı kurt gibi alt türleri bulunan helmint cinsi bir grup bağırsak solucanının salgıladığı proteinlerin yaşlanmaya bağlı kalp rahatsızlıkları, bunama (demans) ve yaşlılık iltihabı gibi pek çok ciddi sağlık sorununa karşı koruma sağlayabildiği gözlendi.
Araştırma ekibinden Dr Bruce Zhang, Batı dünyasında artan hijyen ve temizlik nedeniyle bu “eski dostları yitirmiş olmanın” yaşlılığa bağlı iltihap şikayetlerindeki artışın nedeni olabileceğini söyledi. Doktor Zhang, “bağırsak kurtlarındaki ve bağırsaklarımızdaki faydalı mikroplardaki azalma ile alerjik ve bağışıklık yetmezliğinden kaynaklı iltihabi rahatsızlıklardaki artış birbiriyle bağlantılı” dedi.
Hijyenin gelişmesiyle helmint grubu da dahil bağırsak parazitlerinden kurtulmanın yararlarının inkar edilemeyeceğini vurgulayan ekibin bir başka üyesi Dr David Gems ise “ancak bu nimetin bedeli bağışıklık sistemindeki anormallikler oldu. Geçen yüzyılda helmintlerin zararlarından kurtulduk şimdiyse olası yararlarını araştırmanın zamanı” diye konuştu.
Daha önceki araştırmalar yaşlılık iltihabının kanser, kemik erimesi, akciğer yetmezliği, demans gibi pek çok yaşlılık rahatsızlığına yol açtığını ortaya koymuş bulunuyor. Bu açıdan araştırmacılar helmint grubu bağırsak kurtlarından bir tür “gençlik aşısı” elde edilebileceğini umuyorlar. Araştırmacılar bunun için bağırsaklara solucan yerleştirmeyi değil bu solucanlardan elde edilecek proteinlerden ilaç üretmeyi hedefliyorlar. Böyle bir ilacın,, üretilmesi başarıldığı takdirde yaşlanma sürecini durdurmakla kalmayıp tersine çevirmesinin bile söz konusu olabileceği umut ediliyor.
Helmintlerin en azından gelişmiş ülkelerde kökünün kazınmasının bundan başka astım, ekzema, multipıl silerozis, romatoid artirid ve diyabet gibi başka pek çok hastalığa karşı da vücut direncini zayıflattığı düşünülüyor. Örneğin, hijyen olanaklarının düşük olduğu Doğu Hindistan’da yaygın olan bağırsak solucanlarının romatoid artridi önlediği belirtiliyor.
Kaynak: AjansBizim