Hazar Zirvesi Bu Yıl Türkmenistan’da

Hazar Zirvesi Bu Yıl Türkmenistan'da

Türkmenistan ve Kazakistan zirve gündeminin zenginleştirilmesine yönelik bir dizi görüş alış verişinde bulundu.

Türkmenistan Dış İşleri Bakanı Raşid Meredov ile Kazakistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mukhtar Tleuberdi video konferans yöntemiyle bir araya geldi.

Hazar Denizine ilişkin meselelerin ele alındığı toplantıda liman altyapısının kullanımı, akaryakıt, enerji, ekoloji, ulaşım ve lojistik ile sanayi sektörlerinde işbirliğinin derinleştirilmesi konuları ele alındı.

Başta Birleşmiş Milletler (BM), Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), Ekonomik İşbirliği Teşkilat (EİT)  olmak üzere uluslararası ve bölgesel kuruluşlar içerisinde iki ülkenin işbirliği konusundaki olumlu deneyiminin altı çizildi.

Orta Asya ve yakın bölgelerin potansiyelinin daha iyi ortaya çıkarılması için Ekonomik İşbirliği Teşkilatı da dâhil olmak üzere ortak girişimlerin geliştirilmesi ve genişletilmesinin önemine dikkat çekildi.

İkili ilişkilerin geliştirilmesinde en üst düzeyde ziyaretlerin kilit rol oynadığını belirten Bakanlar, bu yıl içinde böyle bir düzenleme yapma fırsatlarını değerlendirdi.

Bakanlar, istişarelerin neticesinde, Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı ile Kazakistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı arasında 2021-2023 dönemi İşbirliği Programını imzaladı.

Türkmenistan, Rusya, Kazakistan, İran ve ‘dan oluşan Hazar’a kıyısı olan ülkeler 2000’li yılların başından bu yana bölgenin sorunlarını çözmek için üst düzey toplantılar düzenliyor. Birinci Hazar Ekonomik Forumu, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un ev sahipliğinde 2019 yılında yapılmıştı.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!