Harika bir hafta sonu için altın değerinde öneriler

Harika bir hafta sonu için altın değerinde öneriler

Hafta içlerinin yoğunluğundan sonra hafta sonlarında daha iyi hissetmek ve rahatlamak istiyoruz, ancak kimi zaman yorgunluğu üzerimizden atmak için ne yapacağımızı bilemiyoruz derken 48 saat bir anda akıp gidiyor. Öte yandan koronavirüs salgında vaka ve ölüm sayılarının artmasıyla başlayan kısıtlamalar da evde kalmak zorundayız. Hafta sonlarında zihnimizi, bedenimizi dinlendirirken aynı zamanda aktif ve üretken olmak da mümkün, hem de bunu yapmanın birbirinden keyifli yolları var.

İşte hafta sonunu evde harika geçirmek için altın değerinde öneriler:

Erken kalkın: Birçok kişi hafta içi erken uyandığını için ister istemez hafta sonları da biyolojik saatleri sayesinde erkenden gözlerini açıyor. Ne var ki bazı insanlar hafta içinin yorgunluğunu hafta sonu daha çok uyuyarak çıkarabileceğine inanıyor. Durum böyle olunca 48 saatlik hafta sonunun 24 saati, yani neredeyse 1 günü uyuyarak geçirilebiliyor. Hafta sonları ne kadar erken uyanırsanız o kadar çok şey yapmaya zamanınız olur ve güne erken başladığınızda enerjiniz kendiliğinden yükselir ve bedeniniz bir şeyler yapmaya hazır hale gelir. Hem neden hafta içleri iş için erken kalkarken, hafta sonları, yani size ait olan zaman dilimi için daha fazla zaman ayırmayasınız?

Yoga yapın: Gözleriniz gün ışığına yeni yeni alışıyorken ve tertemiz bir zihne sahipken bedeninizle birlikte güneşi selamlamaya ne dersiniz? Birçok ünlü yogi sabah yapılan meditasyonun zihnin ve bedenin tıkanan, stresten kasılan bölgelerini uyardığını ve neredeyse temiz bir uyku kadar önemli olduğunu vurguluyor. Siz de hafta içinin ağırlığını güzel bir hafta sonu yogasıyla geride bırakın!

Yapılacaklar listesi çıkarın: İlk boş zamanınızda bir sonraki hafta sonu neleri gerçekleştirmek istediğinizin listesini yapın. Bu planlara uymaya başladıktan sonra, başarmış olmanın verdiği motivasyonla çok daha fazlasını yapmak isteyeceksiniz.

Evcil hayvanlarınızla ilgilenin: Eğer evcil hayvan sahibiyseniz hafta içleri hayvanlarınızla ilgilenemediğiniz için vicdan azabı çektiğinize eminiz. Bu açığı hafta sonları onlarla geçireceğiniz kaliteli zamanla kapatabilirsiniz. Onunla oyunlar oynayabilir, yürüyüşe çıkabilir ya da birlikte tatlı bir öğlen uykusu çekerek özlem giderebilirsiniz.

Beyin egzersizlerini ihmal etmeyin: Her ne kadar hafta sonu zihninizi boşaltmanız ve sakinleştirmeniz gerekiyor olsa da ufak ve eğlenceli pratiklerden zarar gelmez. Çoğu insan hafta sonu işten uzak geçirdiği iki günden sonra Pazartesi günleri neye uğradığını şaşırdığını ve bu durumun iş motivasyonlarına bir hayli yansıdığını söylüyor. Hafta sonu oynayacağınız küçük oyunlarla bu geçişi olabildiğince yumuşatmanız mümkün. Örneğin yarım saatinizi sadece bulmaca çözmeye ya da puzzle yapmaya ayırabilirsiniz. Toplum içinde beyin jimnastiği denen bu egzersizler, küçümsenmeyecek kadar önemli.

Evinizi yeniden düzenleyin: Rutinler ve alışkanlıklar bir süre sonra yaratıcılığı öldürür. Buna aylardır aynı düzene sahip yaşam alanları da dahil. Hafta sonu 2 saatinizi evinizi yeniden organize etmeye, gerekirse mobilya düzeninde yapacağınız ufak değişikliklere ayırın. Yeri değişen tek bir mobilya bile evinize yeni bir hava katmak için yeterli.

Kitap okuyun: Hafta sonu yapılması gereken önemli şeylerden biri de zihninizi iş düşünmekten biraz olsun uzaklaştırmak. Bunun için en keyifli yollardan biri kitap okumak. Uzun zamandır merak ettiğiniz kitabı elinize alın ve ne kadar süre ya da kaç sayfa okuyacağınızı hesaplamadan okumaya başlayın. Bırakın, gerekirse saatler akıp gitsin…

Ailenize zaman ayırın: En son ne zaman ailenizle birlikte sadece “birlikte” olmak için zaman geçirdiniz. Aileyle zaman geçirmek, ihtiyacınız olan huzuru ve sakinliği size verecek ve bir süre de olsa tüm stresinizden uzaklaşarak zihninizi ve bedeninizi sakinleştirme fırsatı bulmuş olacaksınız. Keyifli sohbetler ve sımsıcak bir ortam da cabası.

Yeni bir enstrüman çalmayı deneyin: “Müzik, ruhun gıdasıdır” derler. Zihninizi sakinleştirmenin en güzel yolu da sizi besleyen bir aktiviteye odaklanmak. Daha önce hiç denemediğiniz bir enstrümanı elinize alın ve onun baş başa zaman geçirin. Onu tanımaya, nasıl çalıştığını anlamaya ve çıkardığı sese hakim olmaya çalışın.

Teknoloji detoksu yapın: Cumartesi günleri plan program derken zor olabilir, ancak Pazar günleri teknolojiden uzak geçirilmek için oldukça müsait. Bir Pazar gününün tamamını olmasa da yarım gününü teknolojiden uzak geçirmeyi deneyin. Sahip olduğunuz tüm teknolojik aletleri tamamen kapatın, buna evinizdeki dijital saatler bile dahil. Ve sessizliğin verdiği huzurun tadını çıkarın.

Bir film izleyin ya da yeni bir diziye başlayın: Yeni sezon dizileri akın akın gelmeye başladı ama siz hala birini bile izlemeye zaman ayıramadınız mı? Hafta sonları bunun için var. Hazır havalar yavaş yavaş soğumaya yüz tutmuşken sizi keyiflendiren, aklınızı gerçek hayattan uzaklaştıran yeni bir dizi keşfedin ve diziyi izlediğiniz zaman diliminde kendinize hiç telefonunuza bakmayacağınıza dair söz verin.

Temizlik yapın: Kirliler birikti, mutfak dağıldı, camlar tozlandı derken gözünüzde büyüyen ve sürekli ertelediğiniz temizliğe girişmenin zamanı sizce de gelmedi mi? Temizlik yapmanın ne kadar meditatif ve arındırıcı olduğunu söylemeye gerek bile yok…

Yeni tarifler deneyin: Artık mutfakta harikalar yaratmak için başarılı bir şef olmanıza ya da güzel yemek kitaplarına ihtiyacınız yok. Gayet kolay bulunabilir malzemelerle ve internetteki sınırsız tariflerle ortaya çıkan lezzetlere siz bile inanamayacaksınız! Mumlarınızı yakın, sakinleştirici ya da neşeli playlistinizi oynatın ve mutfakta geçirdiğiniz anın “tadını” çıkarın.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!