Harp esnasında bir sivil doktoru harp sahasının üzerine paraşütle atamazsınız ama askeri doktor paraşütle atlayabilir.
Askeri tabip taburda birliği ile beraber hareket eder.
Tabur kaç kilometre yürürse o da o kadar yürüyebilir.
Gerekli yerde komutanlığını, gerekli yerde tabipliğini gösterebilir. Önce askerdir, sonra doktor.
Ordunun içinde askeri hekim olmak şerefli bir görevdir. Savaşta ve barışta dost düşman ayırmadan gerekli çalışmaları yapar. Dünyanın en köklü en itibarlı, tarihi kahramanlıklarla yazılı, zaferler ve destanlarla dolu ordumuzun, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne mensup tabipleri, Türk ordusunun geleneğidir.
Sadece askeri tabipler değil, askeri sağlık personeli de ordu için elzemdir.
Türk ordusunun evvelden ezeli tarihinde askeri hastaneler mevcut olmuştur. Sivil bir okul olan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane gerekli görülmesi üzerine askeri hastaneye dönüştürülmüştür.
“GATA”
GATA diye yazılır, GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİ olarak okunur. İsmi değiştirilerek, sivilleştirildi. Sultan Abdülhamit Eğitim ve Araştırma hastahanesi oldu.
Tabelaya böylece sığdı. “SAEA” diye yazılmadı mesela…
Demek istediğim şu yazılanlara değil, silinenlere dikkat ediniz!
Bir milletvekili meclisteki konuşmasında şöyle demişti;
“Sultan Abdülhamit mezarından kalksa derki, ben kendim 90 adet askeri hastane yaptım, siz askeri hastaneleri sivile çevirdiniz. Üstüne de benim adımı verdiniz”.
Askeri hastanelerin asıl amacı askeri sağlık sistemini işletmektir. Askeri tabipler ve sağlık personellerinin görevi sadece tedavi değildir.
İlk yardım eri, teskereci emrindedir.
26 Ağustos 2016 tarihi askeri hastahanelerin kapatıldığı tarihtir. Bu tarihi de not ediniz…
Askeri sağlık personelinin ve tabiplerinin yaşadıkları mağduriyetlerin yanı sıra hastahanelerin kapatılması, isimleri değiştirilerek sivilleştirilmesi hususunda alınan baskın ve ani kararlar Türk ordusu için nasıl sonuçlara sebep olacaktır?
Sıhhiye, bir ordu için en önemli birimlerdendir. Asker için hayati önem arz eder.
İlk yardım eri, teskereci askeri tabibin emrindedir. Hangi yaralıyı nereye nasıl sevk edeceğini bilir. Askeri hastanelerde sevk zinciri vardır. Askeri doktorun sağlık dışında psikolojik danışmanlık eğitimi vardır. Savaş psikolojisini bilir. Savaş yaralanmalarına ilk yardımdan, yaralı tahliyesine, nakil esnasında anlık müdahaleye, ikmalden eczacılık hizmetlerine, sağlık personelinin eğitiminden, askerin yediği gıda kontrolüne kadar ordunun şah damarıdır askeri tabipler.
Görevi vatanı korumak olan askere, onun sağlığının her şeyden daha kıymetli olduğunu hissettirmek gerekir.
Askeri hastahaneler ve okullar açılmalı, sivile dönüştürülmemeli ve Milli Savunma Bakanlığına -bağlanmalıdır.