Hamas,” Bu Saldırılar Kudüs’ün Kılıcı”

Hamas,

İsrail- Hamas arasındaki gerginliğin yıllardır sürdüğü Gazze’de, İsrail’in dünkü hava saldırılarında en az 35 kişi öldü. Ardından Tel Aviv ve Beersheba’ya saldırılarda İsrail’de beş kişinin ölmesiyle Çarşamba günü gerginlik yeniden tırmandı.

Reuters’ın haberine göre, İslamcı grup ve diğer Filistinli militanlar Tel Aviv ve Beersheba’ya çok sayıda roket atarken İsrail Çarşamba sabahına kadar Gazze’de yüzlerce hava saldırısı gerçekleştirdi.

Gazze’de çok katlı bir konut binası çöktü ve bir başka bina ise İsrail hava saldırıları tarafından defalarca vurulduktan sonra ağır hasar gördü.

Hamas," Bu Saldırılar Kudüs'ün Kılıcı"

       12 Mayıs 2021’de Gazze’de İsrail-Filistin şiddetinin alevlenmesinin ortasında

İsrail’in hava saldırılarıyla vurulmasının ardından bir kuleden duman yükseliyor.

 

İsrail, hava saldırısı ile Çarşamba günü erken saatlerde birkaç Hamas istihbarat liderini hedef aldığını ve öldürdüğünü söyledi. İsrail ordusu, roket fırlatma alanları, Hamas ofisleri ve Hamas liderlerinin evlerini hedef aldıklarını duyurdu.

Saldırılar, Gazze’de 2014 savaşından bu yana İsrail ile Hamas arasındaki en ağır saldırı oldu ve durumun kontrolden çıkabileceği konusunda uluslararası endişelere yol açtı.

BM Orta Doğu barış elçisi Tor Wennesland sosyal medyadan çağrıda bulunarak, “Yangını derhal durdurun. Tam ölçekli bir savaşa doğru tırmanıyoruz. Her taraftaki liderler gerilimi azaltmanın sorumluluğunu üstlenmeli.

Gazze’deki savaşın maliyeti yıkıcı ve sıradan insanlar tarafından ödeniyor. BM, sükuneti sağlamak için tüm taraflarla çalışıyor. Şiddeti şimdi durdurun” diye yazdı.

Gazze’de Çarşamba günü şafaktan hemen sonra birkaç dakika içinde en az 30 patlama duyuldu.

Tel Aviv yakınlarındaki Arap-Yahudi karışık kasabası Lod’da, bölgedeki bir araca bir roketin çarpması sonucu iki kişi hayatını kaybetti. Lod ve diğer karma kasabalar, Kudüs’teki Gazze şiddeti ve gerilimler sonrası öfkeli gösteriler vardı.

Hamas’ın silahlı kanadı, Gazze Şehri’ndeki kule binalarının bombalanmasına tepki olarak Beersheba ve Tel Aviv’e 210 roket fırlattığını açıkladı. İsrail ordusu ise açıklamaya cevap olarak roketlerin yaklaşık üçte birinin etkisiz kaldığını ve  Gazze’ye indiğini söylüyor.

Hamas," Bu Saldırılar Kudüs'ün Kılıcı"

İsrailli itfaiyeciler, güvenlik ve kurtarma güçleri

Gazze’den Holon’a doğru atılan roketin isabet ettiği

yanan bir otobüs ve arabanın yanında duruyor.

İsrail için militanların ticari başkenti Tel Aviv’i hedef alması, İsrail ve ABD tarafından terör örgütü olarak görülen İslamcı Hamas grubuyla çatışmada yeni bir meydan okumaya sebep oldu.

Müslümanların Ramazan ayı boyunca Kudüs’te haftalarca süren gerginliği takiben, İsrail polisi ile Filistinli protestocular arasında El Aksa Camii ve çevresinde, Yahudiler tarafından Tapınak Dağı ve Müslümanlar tarafından Soylu Sığınak olarak saygı gören yerleşim yerinde çatışmalar yaşandı.

HAMAS, “SALDIRILAR KUDÜS’ÜN KILICI”

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı etkisizleştirmek ve kendisini Kudüs’teki Filistinlilerin koruyucusu olarak sunmak isteyen Hamas, roket saldırısına “Kudüs’ün Kılıcı” adını verdi.

Hamas lideri İsmail Haniyeh, İsrail’in “Kudüs ve El Aksa’da ateş yaktığını ve alevlerin Gazze’ye kadar uzandığını, bu nedenle sonuçlarından sorumlu olduğunu” söyledi.

Haniyeh, Katar, Mısır ve Birleşmiş Milletlerin sükunet çağrısında bulunduğunu ancak Hamas’ın İsrail’e verdiği mesajın: “Eğer tırmanmak istiyorlarsa direniş hazır, durmak istiyorlarsa direniş hazır.” Dedi.

Beyaz Saray Salı günü yaptığı açıklamada, İsrail’in kendisini roket saldırılarına karşı savunmak için meşru bir hakkı olduğunu, ancak İsrail’e Filistinlilere yönelik muamele konusunda baskı uyguladığını söyleyerek, Kudüs’ün bir arada yaşanacak bir yer olması gerektiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, sakin ve “her iki tarafı da kısıtlama” çağrısında bulundu: “Can kaybı, İsrail hayatının kaybı, Filistinlilerin hayatını kaybetmesi, çok pişman olduğumuz bir şey.”ifadelerini kullandı.

 

 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!