Hafize Gaye Erkan’a fotoğraf daveti

featured

Yenilenen ekonomi yönetiminin yürüteceği programın ne olacağı, gerçekçi tahminler yapıp yapılmayacağı günlerdir piyasada konuşulan en önemli başlıklardandı. Yıllardır yüzde 5’lik büyüme hedefinin kalıp kalmayacağı soruları OVP’nin açıklanmasıyla yanıt buldu. Türkiye, 2026’ya kadar yüzde 5’lik büyümenin altında kalacak. Enflasyonun da yüzde 65’e yükseltilmesi dikkat çekti.

CUMHURBAŞKANI AÇIKLADI

Orta Vadeli Program (OVP) uzun bir süredir Resmi Gazete’de yayımlanarak kamuoyuna duyuruluyordu. Ekonomi yönetiminin değişmesinden sonra hem Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz hem de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek uygulanacak programlar için OVP’yi işaret etti. Son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında da politika faizinin yüzde 25’e çıkarılmasıyla OVP’de gerçekçi tahminler yapılıp yapılmayacağı merak ediliyordu. Programda büyüme ve enflasyon tahminleri revize edilirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan toplantıda bizzat yer alıp, hedefleri tek tek açıkladı. Böylece ekonomi dünyasına üç yıllık döneme ilişkin mesajları bizzat Erdoğan vermiş oldu.

GÖZLER ERKAN’DAYDI

Toplantıda Başkanı Hafize Gaye Erkan da yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantı sonunda fotoğraf çekimine bakanların yanı sıra Erkan’ı da çağırdı. Bakanlar tam kadro katıldı. OVP açıklaması ile aynı saatlerde Genişlemeden Sorumlu AB Komiseri Oliver Varhelyi ile basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise salonda yer almadı. Programda AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, MHP’li milletvekillerinin yanı sıra OVP hazırlıkları sırasında görüş alınan iş dünyası temsilcileri, sendikalar ve meslek kuruluşları da hazır bulundu.

ORTAK AKIL VURGUSU

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın sunumu ile başlayan OVP toplantısında, hazırlık sürecini detaylı bir şekilde anlatması, takım çalışması ve ortak akılla hazırlandığı vurgusu yapması dikkat çekti. 2024-2026 yıllarını kapsayan OVP’de temel amaçlar sıralanırken, afet yaralarının sarılması ilk sırada yer aldı. Mali disiplinin deprem harcamaları hariç sağlanacağı belirtildi.

YAPISAL REFORMLU OVP

Yapısal reformlara ilk defa OVP’de bir ek olarak yer verildi. Büyüme ve ticaret, beşeri sermaye ve istihdam, fiyat istikrarı ve finansal istikrar, kamu maliyesi, afet yönetimi, yeşil ve dijital dönüşüm, iş ve yatırım ortamı başlığında yedi öncelikli yapısal alan tek tek sıralandı.

İKİNCİ BASAMAK EMEKLİLİK SİSTEMİ

OVP’de fiyat istikrarı ve finansal istikrar başlığı altında yer alan reformlar arasında ikinci basamak emeklilik sisteminin bulunması da dikkat çekti. Bunun için çıkarılacak yasa için 2024 yılının dördüncü çeyreği işaret edildi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!