Güvenlik Kamera Sistemleri ve Bileşenleri

Güvenlik Kamera Sistemleri ve Bileşenleri

Güvenlik Kamera Sistemleri; işletmelerde üretimin denetim ve kontrolü, iç, dış ve çevre güvenliğinin sağlanması için kullanılacak olan görüntüleme sistemleridir. Güvenlik Kamera Sistemleri kameralar (IP Kameralar, Kutu Kameralar, Dome Kameralar vb.), dijital kayıt cihazları (DVR), görüntülerin izlenebilmesi için monitörlerden oluşabilmektedir. Güvenlik kameralarından gelen dijital sinyaller, kayıt cihazı aracılığı ile kayıt altına alınabilmektedir. Dijital kayıt cihazları; kaydetme, geri izleme, network bağlantısı, görüntülerin dışa aktarımı için USB arabirimi ve DVD yazıcıya sahip olabilmektedir.

Güvenlik Kamerası Sistemlerine dahil edilebilecek uyumlu güvenlik kamerası ürünleriyle kamera sistemi işlevsel hale getirilebilmektedir. Kameralarda kullanılacak olan lensler, uzak yerlerin izlenmesine kaliteyi arttırabilmesinin yanında geniş bir alanı izleme olanağı da sunabilmektedir. Kullanılan güvenlik kameralarında dahili veya sonradan eklenebilecek mikrofon görüntünün yanında ses kaydı da yapılabilmektedir. Bu işlevlerle beraber Güvenlik Kamerası Sistemlerinin fonksiyonları değişiklik gösterebildiğinden keşif ve projelendirme aşaması önem arz etmektedir.

BİLEŞENLERİ

Güvenlik Kamerası Sistemleri Bileşenleri dört ana bileşenden oluşmaktadır.

  • Kameralar
  • Video Kayıt Cihazları
  • Güç ve İletişim Kabloları
  • Kontrol Kumanda Merkezi ve Video Görüntüleme Cihazları

Güvenlik Kamerası İç Yapısı ve Bileşenlerine bakıldığında;

  • Lens (Mercek):Mekandaki cisimlerden yansıyan ışığı imaj işleme bölümüne yönlendiren bileşendir.
  • Sabit Lensler (Mono Focal): En rahat mercek tipi olması ile birlikte odak uzaklığı değişmeyen açısı durağan olan fer ayarları değiştirilmeyen lensler olmaktadır. Odak kurulum sırasında sabitlendiği için görüntülenecek alandaki imaj oldukca iyi hesaplanmalı ve odak uzaklığına müsait mercek seçilmelidir.
  • Auto İris Lensler: Işık değişimin yoğun olduğu mekanlarda merceğin içerisindeki mikro motor yardımıyla fer miktarına göre diyaframını açarak, kısarak net bir imaj kazanmayı sağlamaktadır.
  • Varifocal Lensler: Odak uzaklığı alanın genişliğine ve uzaklığına göreayarlanabilen lens çeşidi olmakta ve iki gruba ayrılmaktadırlar.
  1. Manuel Varifocal Lensler: Diyafram açıklığı durağan olmayan ve elle ayarlanabilen lens grubudur.
  2. Motorize Lensler:En elastiki fonksiyonlu merceklerdir, üstünde bulunan motor yardımıyla kameranın açısı, odak uzaklıkları odak seyretme noktasından yada bir uzaktan kumanda aleti ile değiştirilebilmektedirler.
  • Görüntü Sensörü: Mercekten gelen ışığı elektriksel sinyallere dönüştürerek görüntüye çeviren bileşendir.
  • Görüntü İşleme Bölümü: Görüntü sensöründen gelen görüntüyü en müsait hale getirerek işleyen bölüm olarak, temel üç bileşenden oluşmaktadır.

Seçilen Kamera Çeşitlerine bağlı olarak yapı ve olması ihtiyaç duyulan bileşen özellikleri de değişmektedir.

DVR KAYIT CİHAZLARI

Dijital Video Kayıt Cihazı (Digital Video Recorder) olarak da bilinenAnalog Kameraların her biri mesafesine göre ayrı 4+1 RG59 U4, RG59 U6, RG6 U4, RG6 U6, RG 11 şeklinde koaksiyel kablolardan biri ile DVR Kayıt Cihazına bağlanmaktadır. DVR Kayıt Cihazları kamera aracılığıyla elde edilmiş görüntülerini analog elektronik sinyaller olarak kayıt aletine aktarmaktadır.

DVR Cihazı gelen görüntüleri elektronik analog sayısal çevirici kart yardımıyla sayısal hale getirilerek harddiskte saklanır ve bununla birlikte ekran ekranında gösterilmektedir. Ayrıca, cihaza bağlanan kameraların ekran çıkışına sahip olması özelliğiyle de başka bir istemci cihaza ihtiyaç duymadan görüntüleri anında imaj ekranına iletebilmektedir.

Elde edilen görüntüler Kamera Kayıt Cihazı içerisine yerleştirilen durağan diskler yardımıyla seçilen formata göre kayıt dibine alınabilmektedir. İhtiyaç halinde geriye dönük tarihlerdeki görüntüleri DVR Kayıt Cihazı üstünden seyretme imkanı sunmaktadır.

DVR Cihazlarında kaydedilen görüntülerin daha azca yer kaplamaları için H264, H265, MPEG4 şeklinde imaj standardını bozmadan ve boyutlarını küçülterek sıkıştırma formatı kullanılmaktadır. Bu cihazların kayıt alma kapasiteleri devasa yükseklikte olup, istek edilen kayıt süresine göre de Harddisk seçilerek aylarca kayıt tutulabilmektedir.

DVR Kayıt Cihazlarının üstündeki kamera giriş sayılarına göre 4-8-16-24-32 kanal modelleri mevcut olmaktadır.

Alanda kullanılacak olan AHD Kamera Sistemleri sayısına göre ve her bir kameradan DVR’a bir kablonun bağlanması gerektiği göz önünde bulundurularak en müsait DVR Kayıt Cihazı seçilmesi gerekirken bununla birlikte her kameranın güç kablosu bağlanarak elektrik alması sağlanması gerektiğine de dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, geniş mekanlarda ve çok sayıda Analog Kamera Sistemi Kullanımı ihtiyaç duyulan durumlarda birden fazla DVR kullanılması gerekmektedir.

NVR NETWORK KAYIT CİHAZLARI

Teknolojiyle beraber webin de yaygın hale gelmesi İnternet Protokolünü (IP) destekleyen IP Kameraların (sayısal kameralar) Güvenlik Sektöründe yerlerini almasını sağlamıştır.

Bütün IP Kamera Sistemleri, kayıt ve görüntüleme cihazları mahalli yada web şeklinde bir IP ağına bağlanmaktadırlar. Görüntüyü elde etme yöntemleri bakımından AHD Kameralar ile aynı olmaktadırlar. Ancak, Analog Kameralar görüntüyü koaksiyel kablo kanalıyla analog olarak bağlı oldukları DVR’a aktarırken, IP Kameralar elde ettikleri görüntüleri sayısal hale çevirerek iletişimde oldukları Ağ Kayıt Cihazına(Network Video Recorder – NVR) ağ üstünden Internet Prokolü (IP) paketleri olarak aktarmaktadırlar.

NVR Kayıt Cihazı, IP Kameralardan gelen sayısal görüntüleri içerisindeki durağan disklere kayıt eder ve şayet bir monitöre bağlıysa görüntüleri ekran üstünde göstermektedir.

IP Kameralar direk web kanalıyla yazışma sağladıkları için Kameralar ile NVR Cihazının aynı ortamda bulunma zorunluluğu yoktur.

İnternet erişimi olan veya aynı ağda bulunan herhangi bir bilgisayara kameraların canlı görüntüsü aktarılabilmekte ve istenmesi niteliğinde imaj kaydı da alakalı yazılımlar aracılığı ile yapılabilmektedir.

IP Kamera Sistemlerinin bütün bileşenleri bir ağa bağlı olduğundan ağa bağlı istemci bilgisayarlardan NVR’a veya direkt kameralara bağlanma ve görüntüleri istemci bilgisayarlara yönlendirme ve görüntüleme de olası olmaktadır.

IP Kameralar, network üstünden çalışıyor olması özellikleri ile ancak ethernet şeklinde kablolu değil bununla birlikte kablosuz ethernet (WLAN) yada 3G şeklinde kablosuz ağlara bağlanarak da kullanılmaktadırlar. Bu sayede IP Kameralar ile oldukça uzak mesafelerden güvenilir bir biçimde imaj elde etmek olası olabilmektedir.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!