Guterres’ten Ermenistan ve Azerbaycan’a Minsk Grubu himayesinde müzakerelere yeniden başlama çağrısı

Guterres’ten Ermenistan ve Azerbaycan'a Minsk Grubu himayesinde müzakerelere yeniden başlama çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün (Cuma) yaptığı açıklamada, Ermenistan ve Azerbaycan’ı Dağlık Karabağ konusundaki anlaşmazlığı barışçıl ve kalıcı bir çözüme ulaştırmak için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanlarının himayesinde müzakereleri sürdürmeye çağırdı.

Guterres açıklamasında, “Ermenistan ve Azerbaycan hükümetlerini ve halklarını, bölgesel barış, istikrar ve refah sağlanması için diyalog yolunu izlemeye” davet etti. AFP haber ajansına göre Guterres’in açıklamasında Türkiye’nin adı geçmedi.

Açıklamada ayrıca, BM’nin son çatışmadan sonra Dağlık Karabağ’da çatışmadan etkilenen halkların insani ihtiyaçlarını karşılamaya hazırlandığına dikkat çekilerek, yardımın ulaştırılmasına “serbest erişim” sağlamak için taraflardan tam işbirliği talep edildi.

Guterres’in açıklaması, Minsk Grubu’nun eş başkanlığını yürüten ABD, Rusya ve Fransa’nın grubun önemini teyit eden ortak açıklamasından bir gün sonra ve Türkiye’nin kendisinin de bir parçası olacak şekilde yeni bir müzakere çağrısı yaptığı bir dönemde geldi.

Azerbaycan, Dağlık Karabağ konusunda Paris’in Ermenistan’ın yanında yer alan tutumu nedeniyle Fransa’nın arabuluculuk dışında bırakılması çağrısında bulundu.

AGİT Minsk Grubu, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilk savaşın ardından 1990’larda kuruldu. Grup, Azerbaycan topraklarının bir kısmını oluşturan ve Ermenistan tarafından tek taraflı olarak ayrı bir cumhuriyet olduğu ilan edilen Dağlık Karabağ dosyasına aracılık etmekten sorumlu.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!