Gürdeniz: Yunanistan ve AB’nin lider ülkeleri Türkiye’yi Anadolu’ya sıkıştırmak istemektedir

Gürdeniz: Yunanistan ve AB’nin lider ülkeleri Türkiye’yi Anadolu’ya sıkıştırmak istemektedir

Emekli Tümamiral Amiral Cem Gürdeniz, Yunanistan ve Türkiye arasındaki istikşafi görüşmeler hakkında değerlendirmelerde buludu.

Gürdeniz, “Yunanistan, istikşafi görüşmelerini bugüne kadar kendi tezlerini Türkiye’ye dayatmak için bir araç olarak kullandı. Açık bir olgu var; Yunanistan ve AB’nin lider ülkeleri Türkiye’yi Anadolu’ya sıkıştırmak istemektedir. Yapılması planlanan yeni görüşmeye ‘istikşafi görüşmelerde 61. tur’ denilmemeli. Çünkü 2002’de başlatılan bu format, 1999 AB Helsinki Zirvesi kararları yüzünden, yani Türkiye’nin AB üyelik sürecine uyum sağlamak için yaratılmıştı. Yeni dünya düzeninde deniz alanları karalardan çok daha kıymetli olacak. Bu kapsamda Türkiye’nin kendi hakkı olan bir metre karelik deniz alanını bile kimseye kaptırmama yükümlülüğü var. Bu gelecek kuşaklara karşı en büyük sorumluluğumuzdur.” dedi.

Gürdeniz, “Dışişlerimiz az sayıda uzmanla Ege/Doğu Akdeniz politikalarını yürütüyor. Onlara destek olacak diğer devlet kurumları da yetersiz. Hâlâ bir Denizcilik Bakanlığı yok. Covid-19 ile mücadele için Bilim Kurulu var, ama Ege/Doğu Akdeniz için bir kurum/kurul yok. Burada mağdur bir Yunanistan yok, mağdur bir Türkiye var. Tamamen Anadolu’ya sıkıştırılmış bir Türkiye var. O zaman biz neyi tartışacağız? Bu noktada Yunanistan’ın amacı net; tüm Ege’yi istiyorlar.” ifadelerini kullandı

Kaynak: @akdenizpolitik

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!